Autorităţile au decis să oprească aproape toate căutările aeriene ale pilotului Mircea Crăciun, dispărut în data de 6 august în timp ce pilota un planor. Conducerea Romatsa susţine că, din cauză că planorul s-a spart în bucăţi, găsirea acestuia este aproape imposibilă.
Eforturile uriaşe ale autorităţilor, care au desfăşurat forţe impresionante pentru căutarea pilotului de planor dispărut în ziua de 6 august, par să fie zadarnice. Inexistenţa unui plan de zbor şi lipsa comunicaţiilor cu Aeroclubul Braşov, de unde a decolat pilotul Mircea Crăciun, au făcut ca zona de acoperire a căutărilor să fie mult prea mare, extinzându-se pe teritoriul a opt judeţe.
„Este regulă pentru toate zborurile private, nu au planuri de zbor. Acesta este şi farmecul zborului sportiv, că nu trebuie să fie subjugat unei reguli foarte stricte cum sunt celelalte zboruri. Acum depinde ce înţelegere a avut pilotul cu aeroclubul, zburând de atâta timp şi fiind un pilot bun, dacă se duce pe o termică cu un planor şi vrea să stea mai mult, probabil că a spus că va vorbi prin telefon sau prin staţie cu cei de la aeroclub. Întotdeauna când se întâmplă ceva trebuie să găsim vinovaţi, dar nu există un domeniu unde să nu fie riscuri care nu au neapărat în spate un vinovat. Aici, omul acesta avea responsabilitatea lui. Când a plecat trebuia să aibă o discuţie cu cel care l-a tractat în spaţiu. Căutarea extinsă în opt judeţe ar putea fi cauzată de apelurile primite la 112. Probabil că au fost foarte multe informaţii de la oameni care susţin că au văzut un fel de planor, un fel de paraşută şi atunci eşti obligat să te duci peste tot unde primeşti o informaţie, pentru că nu ai cum să ştii dacă este falsă sau bună. Am înţeles că era un aparat nou, care avea o tehnologie sofisticată. Fiind planor, este posibil să fi căzut undeva şi să se fi spart în bucăţi şi să nu mai poţi să-l găseşti. Dacă a picat într-o pădure unde s-a făcut bucăţi, nu mai poţi să vezi nimic, nu este ca un avion din metal, ca să mai rămână ceva din el”, ne-a declarat Aleodor Frâncu, director adjunct al Romatsa.
Arafat: Costuri de sute de mii de euro pentru căutări
Costurile unei operaţiuni de căutare precum cea a pilotului Mircea Crăciun şi planorului pilotat de acesta, ”mai ales pe calea aviatică”, se ridică la sute de mii de euro, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne. Ieri, pilotul planorului dispărut era căutat pe mai multe trasee montane din opt judeţe, unde erau 1.200 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, militari şi voluntari, iar un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne a fost pregătit să acţioneze în caz de nevoie. ”Astăzi (n.r. – luni), aeronavele au survolat şi ultimele arii din zona de căutare, iar de mâine acest tip de misiuni aeriene urmează să se realizeze punctual, în cazul existenţei unor indicii sau informaţii relevante”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.
Dispariţia, anunţată târziu
Ministerul Transporturilor investighează motivele pentru care dispariţia planorului a fost anunţată cu întârziere, aparatul de zbor decolând joi la amiază de la Ghimbav, iar autorităţile au fost anunţate după nouă ore că nu a revenit la bază. Referitor la acest aspect, directorul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, ne-a spus că “acestea sunt reglementările aeronautice care se aplică în România”.
6 zile au trecut de la dispariţia planorului pilotat de Mircea Crăciun.
“Sunt zone care au fost periate de două-trei ori ca să vedem dacă ne scapă ceva, aşa că mâine căutarea aeriană în masă se opreşte şi rămâne doar la cerere.” Raed Arafat