ZiarulRing

25-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

IPOTEZĂ-BOMBĂ! Miron Cozma, despre cazul „CLUBUL INFERNULUI”: În Colectiv A EXPLODAT BIOXIDUL DE CARBON!

Fostul lider al minerilor lansează o nouă teorie legată de incendiul, încă învăluit de mister, de la clubul Colectiv, zis şi „Clubul Infernului”, unde până în prezent au murit 54 de tineri nevinovaţi, alţii, peste 100, răniţi grav, aflându-se în spitale din ţară şi din străinătate.

Avatar

Publicat

pe

Fostul lider al minerilor lansează o nouă teorie legată de incendiul, încă învăluit de mister, de la clubul Colectiv, zis şi „Clubul Infernului”, unde până în prezent au murit 54 de tineri nevinovaţi, alţii, peste 100, răniţi grav, aflându-se în spitale din ţară şi din străinătate.

Teoria lui Miron Cozma este de-a dreptul… “explozivă”. La două săptămâni de la noaptea groazei din “Clubul Infernului”, numărul morţilor s-a dublat, tendinţa fiind în continuare sumbră. Cu toate acestea, ancheta se mişcă greu, ba chiar cu spectaculoase şi controversate puneri în libertate (vezi cazul primarului Piedone, pentru eliberarea căruia CSM s-a autosesizat deja), iar un răspuns oficial în legătură cu ceea ce s-a întâmplat efectiv în acel club al morţii este încă departe.

Până atunci, de la o zi la alta, apar noi şi noi teorii, precum cea lansată de Miron Cozma, care vorbeşte din perspectiva unui fost salvator minier care a văzut multe la viaţa lui.

“Libertatea e mai presus decât viaţa”

Mai întâi, Cozma a ţinut să ne spună că-i înţelege pe tinerii rockeri care s-au aflat în clubul Colectiv în acea seară/noapte fatidică, ţinând să transmită condoleanţe familiilor îndoliate şi sănătate celor aflaţi în spitale.

“Nu mă aflam în Bucureşti, eram la mormântul părinţilor mei, că la noi, în Ardeal, pe 1 noiembrie este Ziua morţilor, dar am fost extrem de impresionat când am auzit şi am văzut ce s-a întâmplat în acel club în noaptea de 30 octombrie. Nici nu pot să vă descriu în cuvinte ce am simţit, pentru că, vă daţi seama, acolo s-au aflat rockeri de-ai mei. Şi, din păcate, foarte mulţi au murit, Dumnezeu să-i odihnească, şi foarte mulţi sunt grav răniţi prin spitale. Să le dea Dumnezeu sănătate! Săracii, au fugit acolo, cum fac tinerii, au fugit de toate vicisitudinile societăţii noastre, care-i mafiotă, coruptă, ei considerând că libertatea lor se regăseşte în muzica pe care o ascultă şi în relaţia dintre ei. Iar eu vă spun că acesta e spiritul rokerului: libertate cu orice risc. Că şi eu mai zic: «Libertatea e mai presus decât viaţa». Asta este una dintre devizele mele. Dar să se ajungă la inconştienţa asta care a existat din partea autorităţilor şi să nu ia măsuri… Eu consider că vinovaţii trebuie să plătească şi am toată stima pentru tinerii care au ieşit în stradă împotriva autorităţilor”.

Advertisement

“Explozia de bioxid de carbon provoacă arsuri pe căile respiratorii”

Rugat să spună, din experienţa sa de miner, obişnuit cu explozii şi flăcări în incinte, dacă are vreo explicaţie pentru ce s-a întâmplat în clubul Colectiv, Miron Cozma afirmă: “Eu am fost salvator minier şi am să vă spun un lucru despre care nu vorbeşte nimeni. Aţi observat că marea majoritate a celor arşi în acel club sunt arşi pe interior, pe căile respiratorii? În afară de ce au spus până acum, despre acid cianhidric şi aşa mai departe, nu vorbeşte nimeni despre ceva care este foarte logic. Ia gândiţi-vă câţi au fost acolo… 400 de oameni într-un spaţiu închis. Iar toţi aceşti oameni au respirat în acel spaţiu închis. Şi ce au eliminat prin respiraţie? Bioxid de carbon. Iar eu vreau să vă spun că bioxidul de carbon a provocat arsurile interioare. Explozia de bioxid de carbon provoacă arsuri pe căile respiratorii, vă spune Miron Cozma. Să vă zic din minerit: în cazul metanului, ai o moarte foarte faină, pentru că ai senzaţie de somn şi te-ai dus, dar metanul combinat cu praful de cărbune face grizum, care e atât de puternic încât îţi face covrig şina de cale ferată, vă daţi seama. Dar şi metanul singur explodează. Acolo, în schimb, în clubul Colectiv, nu era metan, erau alte gaze. În primul rând, trebuie ţinut cont de faptul că acei 400 de oameni respirau şi eliminau bioxid de carbon. Iar arsurile interne sunt datorate, după părerea mea, exploziei bioxidului de carbon. Pentru că au respirat 400 de oameni într-un spaţiu închis şi au eliminat bioxid de carbon. Vă spun eu, Cozma minerul, că sunt salvator minier şi inginer şef de producţie. În mină explozia de bioxid de carbon ştiţi ce face? Pe exterior nu ai nimic, dar în interior toate căile sunt arse”.

Are un răspuns la întrebarea: „De ce acum?”

Cum în acel club au mai fost şi alte concerte, cu sute de participanţi, care şi ei au expirat tot bioxid de carbon, se pune, bineînţeles, întrebarea de ce doar acum sala “a făcut explozie”.

Miron Cozma explică: “Pentru că, până acum, nu a existat o ardere efectivă, nu a luat foc undeva. Acum a luat foc buretele de pe stâlp şi punga de gaz (n.r. – bioxidul de carbon) din tavan a făcut explozie. A luat foc stâlpul prima dată. De la stâlp, focul s-a dus în tavan şi când a ajuns la acumularea de gaz de sus, din tavan, a făcut explozie”, spune Miron Cozma, a cărui teorie seamănă, într-un fel, cu cea a prof. univ. dr. Tudorel Butoi, expusă zilele trecute în “ring”, cu singura excepţie că, la experimentatul criminalist, punga de gaz din tavan care ar fi făcut explozie conţinea (şi) gaze inflamabile evaporate din substanţele lichide (toluen etc.) cu care s-ar fi spălat în club.

În altă ordine de idei, Miron Cozma exclude o posibilă mână criminală în Colectiv, spunând: “O mână criminală au fost indiferenţa, corupţia, inconştienţa crasă a autorităţilor şi a patronilor”.

“M-am enervat când a zis de Iliescu”

Advertisement

Şi pentru că, după evenimentele tragice din “Clubul Infernului”, într-una dintre zilele când Piaţa Universităţii era plină de protestatari, Miron Cozma a trecut şi el pe acolo, ieşind “mici scântei”, l-am rugat să ne spună cum au stat, de fapt, lucrurile.

“Au zis cei de la România TV că am fost linşat. Cum poţi să spui că Miron Cozma a fost linşat? Să vă spun eu ce a fost. Mergeam pe acolo, spre partid, exact în momentul când erau destul de mulţi acolo, pe laterale, pe stânga şi pe dreapta. Repet, mergeam către partid (n.r. – care are sediul în zona Pieţei Palatului, în apropiere de Parcul Cişmigiu). Şi, în momentul în care treceam eu pe acolo, s-a unit stânga cu dreapta şi m-au prins la mijloc. Normal că am oprit maşina, că doar nu era să trec peste oameni. Unii au venit la mine la geam şi am discutat cu ei. Chiar am deschis geamul, că nu m-am dat jos din maşină. Cum să spui că m-au linşat dacă eu nu m-am dat jos din maşină?!… Mulţi de acolo chiar îmi spuneau: «Hai să ne vedem, hai să ne vedem!». Eu i-am invitat la partid. Şi, la un moment dat, a venit unul şi m-a luat cu Iliescu. M-am enervat, că aşa fac când aud de Iliescu. După atâţia ani să vii să mă iei cu Iliescu?! M-am enervat când a zis de el şi bineînţeles că am înjurat. Şi le-am spus: «Nu voi l-aţi legat pe Iliescu, eu l-am legat pe Iliescu, la CEDO». Aşadar, m-am enervat. Ei mi-au făcut loc să trec, dar când am plecat, ăla de zicea de Iliescu a dat cu pumnul în geam, ca tâmpitul. Mare chestie! Deci n-a fost niciun fel de incident, niciun fel de linşaj. Incidentul s-a produs, recunosc, din cauza mea, că m-am enervat când am auzit de Iliescu. Eu înnebunesc deja la prostia asta cu Iliescu”.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *