back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
luni, decembrie 23, 2024

Interviu-eveniment cu Victor Ponta: NICIUN ROMÂN NU E MAI PRESUS DE ALTUL!

Distribuiți

Numele actualului premier este cel mai vehiculat, cel puţin în ultimele două săptămâni, de români fie că e vorba de cei din interiorul graniţelor, fie de cei din afara lor. „PONTA” este cuvântul auzit, spus, scris cel mai des – culmea! – nu doar de susţinătorii lui, dar şi de cei ai adversarilor politici.

Într-o campanie electorală mai anostă ca niciodată, am vrut să aflăm dacă primul clasat după turul întâi al elecţiunilor mai are „cartuşe” şi pentru turul secund; dacă premierul prezidenţiabil vrea să apară doar la televiziuni sau are timp şi pentru un ziar bucureştean. A avut. Iar în fix 27 de minute am purtat un dialog dens, deschis, surprinzător, spumos, abordând nu mai puţin de nouă subiecte majore. Să le luăm pe rând.

POLITICĂ

Când a făcut Victor Ponta primii paşi spre politică şi de ce a ales acest domeniu?

Nu m-am gândit niciodată, în adolescenţă, că o să fac politică. M-am gândit că o să fac sport, baschet, toată viaţa. Apoi mi s-a imprimat în minte ideea că voi avea o lungă carieră de procuror sau de avocat. La un moment dat însă, în 2001, cel care îmi era profesor în facultate, domnul Adrian Năstase, mi-a propus să lucrez în guvernul condus de Domnia sa. A venit, firesc, şi intrarea în politică. De atunci şi până azi, am gândit mereu că dacă mi se oferă o şansă – şi sunt în stare – voi face lucruri bune şi pentru alţii, nu doar pentru mine şi familia mea, să nu ezit.

Din acel moment iniţial, de acum 13 ani, şi până în prezent, ce a învăţat Victor Ponta din politica românească?

O mulţime de lucruri. Cred însă că, probabil, cel mai important este că am realizat că dacă aplic în politică tot ce am învăţat acasă, de la familia mea, dar şi lucrurile învăţate din sport, o să am succes. Şi, până acum, aşa a fost.

E politica o curvă?

Prefer să spun că e un domeniu în care ai multe satisfacţii, dar şi multe dezamăgiri, ai mulţi susţinători, dar şi multe persoane care te detestă. E, deci, un domeniu de activitate al extremelor.

GUVERNARE

Te uzează politic o guvernare? E mai uşor în opoziţie?

Categoric e mai uşor să îl critici pe cel care face ceva, după care să pleci acasă, fără alte griji. Pe de altă parte, aşa este normal într-o democraţie. Făcând din nou paralela cu sportul, cel care e rezervă sau spectator vede mult mai bine şi pare că ar juca mult mai eficient decât cel de pe teren. Însă scopul meu, ca sportiv, a fost nu să stau pe bancă şi să critic, ci să fiu pe teren. La fel şi ca om politic.

Cu ce realizări politice se mândreşte Guvernul Ponta?

Le-am făcut oamenilor dreptate după cumpliţii ani 2010 şi 2011. Nu doar că am dat înapoi pensiile şi salariile, dar am şi reuşit să menţinem acest ritm. De când sunt prim-ministru, nu li s-a tăiat niciun leu oamenilor care au muncit o viaţă (pensionarii), nici celor care încă muncesc, fie că e vorba de salariaţi la stat sau din domeniul privat (scăderea CAS-ului a ţintit, în mod special, domeniul privat). Aşadar, mă pot mândri că am fost aproape de oameni şi am încercat să fiu aproape de ei.

Care sunt eşecurile guvernării Ponta?

Politic vorbind, un eşec a fost că nu am putut să-l demitem pe Traian Băsescu după ce 7,4 milioane de români au votat pentru asta. Din punct de vedere economic, regret că nu am putut să creăm mai multe locuri de muncă. Între 2010 şi 2011 s-au pierdut 700.000 de locuri de muncă. Noi am reuşit să creăm doar aproximativ 200.000. Mai avem mult de recuperat.

E Justiţia liberă în România?

Este liberă, însă îmi doresc să fie şi responsabilă. Adică dacă într-un proces – şi aici nu mă refer la cazurile oamenilor politici, ci la ale oamenilor de rând, care se judecă pentru o casă sau pentru o agresiune – un judecător greşeşte, trebuie să plătească şi el. Trebuie să avem magistraţi pe deplin responsabili de deciziile lor.

De ce nu l-aţi demis pe ministrul Educaţiei, Remus Pricopie?

Pentru că nu era corect s-o fac. Chiar dacă a greşit din punctul de vedere al comunicării publice, iniţiativa ca elevii să aibă manuale digitale în condiţiile în care noi trăim într-o eră digitală şi nu avem nevoie să tăiem păduri întregi pentru a face totul pe hârtie a fost o idee foarte bună şi corectă a lui Remus Pricopie. Dacă sesizam că a greşit cu intenţie, l-aş fi schimbat imediat. Mai mult decât toate astea, eu ţin foarte mult la ideea de echipă. Şi nu sacrific echipa doar pentru o eroare minoră. Şi eu greşesc uneori, dar echipa mă susţine. Dacă tragi la poartă şi ratezi, nu înseamnă că, imediat, trebuie să fii scos de pe teren.

De ce abia acum demisia lui Titus Corlăţean?

Pentru că dintr-o problemă administrativă – serioasă, chiar cred că absolut toţi românii au dreptul să voteze şi o vor face! – s-a transformat într-o problemă pur politică. Şi Traian Băsescu, şi Klaus Iohannis au început să-l atace din toate părţile pe Corlăţean. Iar el, în condiţiile astea, a spus că se retrage, ca să evite atacurile pur politice.

ECONOMIE ŞI POLITICĂ EXTERNĂ

De ce nu trebuie să ne sperie apropierea de China?

Pentru că de China se apropie SUA, Germania, Franţa, ca să dau doar câteva exemple de ţări democratice, cu guverne inteligente, din lume. China, în acest moment, este a doua putere economică mondială şi are cei mai mulţi bani de investit. Iar cele şapte miliarde de dolari pe care – azi, când discutăm – chinezii le investesc în centrala de la Cernavodă, termocentrala de la Rovinari şi alte combinate energetice vor determina ca fiecare dintre cei 100.000 de oameni care vă citesc zilnic să plătească, în fiecare lună, mai puţin pentru energia electrică. Iar fabricile la care ei lucrează să plătească mai puţin pentru energie, deci să-şi păstreze fără griji locul de muncă.

Dar de Rusia lui Vladimir Putin trebuie să ne speriem?

Da. Nu ştiu dacă trebuie să ne fie frică, dar cred că trebuie să conştientizăm că, în acest moment, ei reprezintă un pericol pentru securitatea întregii regiuni, un pericol pentru Moldova, dar şi pentru noi. Energia livrată de Rusia poate fi un instrument de şantaj, de asta tindem să devenim independenţi energetic. Actualul preşedinte a fost mereu un apropiat al SUA mai mult decât al UE, parcă.

Trebuie să continuăm pe aceeaşi linie?

Acesta e unul dintre puţinele lucruri bine făcute de Traian Băsescu: întărirea parteneriatului cu SUA. Ce a greşit însă Traian Băsescu este că s-a lăudat că el a creat acest parteneriat. Nu! Acordul a început la Bucureşti, în 1997, între Emil Constantinescu şi Bill Clinton, şi a continuat şi în mandatele domnilor Iliescu şi Băsescu. Şi îl voi continua şi eu. Uniunea Europeană e o structură mai mult administrativă, economică, însă, din punct de vedere militar, nimeni nu ne poate sprijini mai bine decât SUA. Asta însă nu exclude apartenenţa noastră la UE sau acordurile economice cu multe alte state din lume.

PERSOANE INCOMODE DIN ANTURAJ

Trebuie să se mai teamă lumea, în 2014, de Ion Iliescu?

Ar fi culmea! Domnul Iliescu are 84 de ani şi numai cineva maliţios ar putea crede că dumnealui stă de dimineaţa până seara să-mi dicteze mie ce să fac. Îl apreciez pe Ion Iliescu prin prisma înţelepciunii de care poate da dovadă un om cu o aşa experienţă de viaţă.

L-aţi vizitat sau aveţi de gând să-l vizitaţi pe Dan Voiculescu în închisoare?

Nu am fost să vizitez pe nimeni în penitenciar şi nici nu o voi face, atâta vreme cât sunt într-o funcţie publică, indiferent de ceea ce cred despre un om sau altul. Nu vreau să las loc de interpretări, ar fi un gest nepotrivit.

Aveţi de gând să-l graţiaţi pe Voiculescu sau pe alţi oameni politici dacă ajungeţi preşedinte?

Am mai spus-o şi îmi pare rău că lumea nu reţine asta: nu voi graţia nicio persoană condamnată pentru infracţiuni cu violenţă sau pentru acte de corupţie!

KLAUS IOHANNIS

Care sunt aspectele pentru care Klaus Iohannis trebuie apreciat?

A fost şi este un primar bun la Sibiu.

Şi ce nu-l recomandă pentru funcţia de preşedinte?

Pentru funcţia asta, eu cred că ai nevoie de câteva lucruri esenţiale: să cunoşti ţara şi poporul tău, să colinzi ţara, să mergi la comunităţile româneşti din străinătate, să ai experienţa lucrului cu guvernul şi cu parlamentul; apoi să lucrezi cu o echipă credibilă, competentă, nu cu Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu şi alţii de a căror „competenţă” ne-am săturat; în fine, trebuie să ai o viziune clară asupra lucrurilor pe care vrei să le faci cu o ţară, nu să fii disperat după o funcţie. Domnul Iohannis a vrut să fie prim-ministru al lui Mircea Geoană, în 2009, apoi a vrut să fie ministru în guvernul meu, în februarie, apoi a vrut să fie secundul lui Crin Antonescu, iar acum preşedintele ţării. Eu nu văd aici o viziune, ci doar o goană după o funcţie importantă.

TRAIAN BĂSESCU

E Traian Băsescu cel mai abil politician român de după Revoluţie?

Probabil e cel mai abil, dar cu siguranţă este cel mai distructiv. După 20 de ani de politică, în care a fost ba ministru al Transporturilor, ba primar al Bucureştiului, ba preşedinte al României, lasă în urmă foarte multe lucruri distruse: proiecte, vieţi. De la Traian Băsescu am învăţat un singur lucru: ce NU trebuie să fac dacă ajung preşedintele României. Cum vedeţi viitorul politic al lui Traian Băsescu? Probabil îşi doreşte să devină şeful opoziţiei împotriva USL (adică Ponta – preşedinte, Tăriceanu – premier).

Luaţi în calcul să trăiţi un moment în care să-l numiţi premier?

Niciodată!

CONTROVERSELE ÎN CARE A FOST IMPLICAT

Care e neadevărul spus/scris despre dumneavoastră care v-a afectat cel mai mult?

Au fost spuse multe neadevăruri despre mine. Sufleteşte, m-a măcinat cel mai mult ce s-a zis legat de procurorul Panait. Am fost câţiva oameni ca nişte fraţi. Printre ei, eu şi Cristi Panait. Eu am plecat la guvern, el a rămas la Parchet, nu am mai vorbit un an de zile, apoi el s-a sinucis. Acum aud de la adversarii politici că eu i-aş fi vrut răul sau chiar că l-am omorât. Doar Dumnezeu ştie cât de apropiat mi-a fost! Poate dacă, în acel ultim an, eu sau altcineva din grupul nostru de apropiaţi am fi avut timp să vorbim cu el, nu alegea această tristă decizie.

Scandalul plagiatului v-a afectat?

Fireşte, fiindcă eu ştiu cât am muncit la acea lucrare. Dar aşa e într-o bătălie politică, mai ales cu Traian Băsescu. Mi-a rămas pe veci o cicatrice, dar rana s-a închis.

Cum a fost cu Facebook-ul şi Simona Halep?

Aceea a fost o murdărie pusă la cale de cei de la „Gândul“ care, din cauza patronului lor, mi-au declarat război şi fac orice pentru a mă denigra. Eu cred că, în calitatea mea de prim-ministru, fie pe pagina mea de Facebook, fie în orice mediu public, am dreptul şi chiar obligaţia să-i felicit pe toţi românii de succes, nu doar pe cei care excelează în sport, ci şi în ştiinţă, artă sau alt domeniu.

Ce părere aveţi despre faptul că unii v-au poreclit Mickey Mouse?

(zâmbeşte) E dreptul lor. Toţi primim, de-a lungul vieţii, porecle, fie în copilărie, fie în timpul vieţii sportive, oricând. Nu mă deranjează. Mai mult, Irina, fiica mea, îl consideră pe Mickey Mouse un personaj foarte simpatic.

ROMÂNII DIN DIASPORA

Ce le transmiteţi românilor din diaspora?

Că dincolo de obligaţia de a le asigura condiţii de vot, o dată la cinci ani, ar trebui să aştepte – atât de la mine, cât şi de la cei care acum, brusc, i-au descoperit – mai multă atenţie, condiţii bune dacă vor să se întoarcă acasă. Noi am lansat, din fonduri europene, nişte proiecte de protecţie a copiilor rămaşi acasă, dar şi „Prima Casă” sau „Prima Maşină” pentru cei care revin din diaspora. Facem ceva concret pentru a-i încuraja să revină. Cei care îi aţâţă acum împotriva noastră îşi aduc aminte de ei o dată la cinci ani, deşi nu au făcut nimic concret până acum şi nici nu vor face până peste alţi cinci ani. Cei din diaspora trebuie însă să ştie că toţi românii sunt egali. Asta înseamnă şi cei din ţară, şi cei din afară. Trebuie să ne respectăm toţi. Nu sunt unii nici mai buni, nici mai presus decât ceilalţi. Indiferent că avem studii mai multe sau mai puţine, indiferent că suntem din Bucureşti sau din Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa.

„NU AŞ FI CANDIDAT ÎMPOTRIVA LUI CRIN ANTONESCU!”

Era mai simplu un duel cu Cătălin Predoiu sau Crin Antonescu decât e cel cu Klaus Iohannis?

Contra lui Crin Antonescu nu aş fi candidat niciodată, fiindcă a fost prietenul meu, a fost principalul meu partener politic. Trebuie spus că domnul Antonescu este, categoric, un om politic de 10 ori mai puternic şi mai articulat decât Klaus Iohannis. Domnul Predoiu, în schimb, mi-ar fi uşurat mult misiunea. El este un fel de… meduză politică.

De ce l-ar vota românii pe Victor Ponta duminică?

Pentru că sunt cel care am arătat până acum că POT, dar şi pentru că VOI PUTEA mai mult şi în continuare, ca om tânăr şi iubitor de România ce sunt. Vreau să facem, împreună, o ţară în care să trăim cu toţii mult mai demn şi de care să fim mult mai mândri.

„Abia aştept finalul campaniei electorale, să nu mai avem parte de glume proaste precum asta cu găinile moarte aruncate în curtea ACL, dar nici de lozinci periculoase care ne pot pune în pericol integritatea statală, precum cele care îndeamnă Ardealul să protesteze faţă de restul ţării!” VICTOR PONTA

„Să fie clar, ca viitor preşedinte, voi conlucra cu premierul Tăriceanu în a menţine fără dubii cota unică de impozitare la nivelul de 16%. Avem, după 25 de ani, un excedent bugetar, aşa că nu e nevoie de nicio taxă suplimentară.” VICTOR PONTA

„Le mulţumesc sutelor de mii de tineri care m-au votat, dar şi celor care au votat alt candidat! Aşa e normal într-o democraţie. Vreau să-i sfătuiesc pe toţi tinerii însă să nu mai voteze ÎMPOTRIVA cuiva, ci PENTRU ceva. Asta e constructiv.” VICTOR PONTA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole