ZiarulRing

14-oct.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

ÎNGRIJORĂTOR! Mănunchiul de cruci din parbriz, PERICOL de MOARTE pe şosele

Deputaţii vor să interzică sistemele de lumini suplimentare de pe tiruri, pentru că ajung să provoace accidente grave prin orbirea participanţilor la trafic.

Avatar

Publicat

pe

Deputaţii vor să interzică sistemele de lumini suplimentare de pe tiruri, pentru că ajung să provoace accidente grave prin orbirea participanţilor la trafic.

Totodată, parlamentarii susţin că ar trebui să se interzică şi crucile de pe parbrize, pentru că blochează vizibilitatea şoferilor. Montarea pe autovehicule a sistemelor de lumini suplimentare, nestandardizate, care luminează puternic şi intermitent pe timpul nopţii va fi interzisă, se arată într-un proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor.

„România s-a situat anul trecut pe locul 2 în Uniunea Europeană în privința accidentelor rutiere, cu 91 de morţi la un milion de locuitori. În raport cu acest număr mare de accidente rutiere grave, multe au fost cauzate de coliziunea între autoturisme mici şi maşini de mare tonaj, respectiv tiruri. În ultima perioadă, se remarcă faptul că maşinile de mare tonaj care ne tranzitează ţara sau efectuează transport intern şi internaţional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. Aceste lumini pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul maşinii de pe carosabil şi la pierderea controlului asupra acestuia.

În cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanşa crize de epilepsie fotosensibilă. „Stimulii luminoşi puternici de la sistemele de iluminare nestandardizate montate pe tiruri pot provoca crize epileptice, cu spasme, cu supersalivaţie, şi după aceea spun că nu se ştie de ce ăla a intrat pe contrasens, că era el nebun. Iar aceasta este o chestie care cu foarte mare dificultate se poate depista la autopsie. Spun că li s-a făcut rău la volan, dar nu ştiu de ce”, ne-a declarat deputatul Liviu Harbuz, unul dintre iniţiatorii proiectului de act normativ. Vali Porcişteanu, pilot de raliuri, ne spune că măsura interzicerii acestor sisteme de lumini este absolut necesară.

„Vorbim despre nişte camioane, unele zici că sunt discoteci mobile, pline de lumini, de becuri, faruri. Acestea îi afectează pe ceilalţi participanţi la trafic, pentru că le distrage atenţia. Periculoase sunt luminile speciale pe care le au tiriştii şi le ţin oprite, iar când le dau drumul zici că s-a făcut ziuă. Ar trebui să ne întoarcem la momentul în care nu aveai voie să ai niciun sistem luminos suplimentar pe maşină”, a afirmat Vali Porcişteanu. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere susţin că regulamentul prevede sancţiuni pentru cei care sunt depistaţi în trafic cu lumini montate artificial, dar că legislaţia actuală interzice doar folosirea, nu şi deţinerea acestora. Amenzi doar pe hârtie Deputatul Liviu Harbuz susţine că ar trebui interzise şi crucile agăţate la oglinda retrovizoare.

„Acestea împiedică vizibilitatea, dacă virezi şi te uiţi în lateral, alea sunt în balans şi nu mai vezi nimic”, spune Liviu Harbuz. Potrivit Poliţiei Rutiere, legislaţia prevede că tot ce înseamnă obturarea imaginii pe parbriz, pe lunetă şi pe geamurile laterale este sancţionat cu amendă între 9 şi 20 de puncte. „Practic, un şofer depistat cu obiecte care îi împiedică vizibilitatea poate plăti o sancţiune minimă de 472 de lei”, ne-a declarat Lucian Hadade, agent Poliţia Rutieră, lider Sindicatul ProLex. 20 de puncte este amenda maximă pentru obiecte agăţate pe parbriz.

Advertisement

„Pe lângă faptul că îţi oboseşte privirea, pentru că acele cruci se mişcă, prin prezenţa lor estompează foarte mult vizibilitatea.”, Vali Porcişteanu, pilot de raliuri „Noi, la cursurile de conducere defensivă, avem un capitol foarte detaliat legat de elementele decorative pe care le au şoferii în parbriz, şi nu vorbim numai de cruci, papiţoi, odorizante. Mai sunt unii care au şi CD-urile alea de pe vremuri, despre care credeau ei că-i feresc de radar, mai au unii în interiorul maşinii neoane, lumini roşii, albe. Chiar şi un odorizant pe care îl ai la oglindă îţi blochează anumite unghiuri de vizibilitate. Am văzut şi eu maşini cu foarte multe cruci nu numai la retrovizoare, ci şi pe stânga, şi pe dreapta.

Nu ştiu ce spune Codul rutier despre acest aspect, dar nu cred că este foarte drastică sancţiunea, ar trebui să se modifice ceva, să fie mai aspră. Eu aş recomanda acest lucru”, Vali Porcişteanu, pilot de raliuri. „Turcii, de exemplu, nu se supun legislaţiei comunitare. Farurile alea se aprin opţional şi ei ştiu că în România merge şi altfel şi le aprind aici, dar când ajung în Austria nu le mai aprind.

Chiar şi ai noştri au început să facă aşa. Vrem să le interzicem ca să nu mai intre cu ele în ţară”, Liviu Harbuz, deputat. 2 este locul ocupat de România între țările europene cu cele mai multe victime ale accidentelor rutiere.
– https://ziarulring.ro/stiri/eveniment/265172/2015/INGRIJORATOR-Manunchiul-de-cruci-din-parbriz-PERICOL-de-MOARTE-pe-sosele-

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *