Vă propunem astăzi o recomandare pentru un mic-dejun nu doar sănătos, ci și ușor și gustos. Formulele – pentru că sunt mai multe – sunt oferite de un expert în nutriție: Dr. William W. Li, autorul cercetării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).
„Mic-dejunul meu – menționa Dr. Li – este lejer și rapid. Îmi încep diminețile cu o ceașcă mică de cafea tare, de obicei un espresso. Există multe moduri de a face o cafea grozavă – o presă franceză sau un espresor demodat sunt printre preferatele mele -, dar metoda contează mai puțin decât folosirea unor boabe de calitate. Nu adaug lactate, deoarece grăsimea din lactate formează unități asemănătoare unor bule în jurul compușilor bioactivi sănătoși, precum acidul clorogenic din cafea și îi face mai greu de absorbit de către intestine. Un studiu clinic brazilian a arătat că adăugarea de lactate scade absorbția acidului clorogenic cu 42%17.”
Fructe proaspete
Așadar, evitați să adăugați lapte în cafea! „Laptele din nuci și soia este în regulă, deoarece nu are acest efect.”, a completat cercetătorul. În continuare: „Pentru a proteja microbiomul, nu folosesc niciodată arome artificiale sau îndulcitori în cafea. Fructele proaspete sunt un ingredient obligatoriu la mic-dejun. Așa îmi iau compușii bioactivi din fructe și o doză zdravănă de fibre alimentare la începutul fiecărei zile. Aleg fructe coapte, de sezon, dintr-un coș cu fructe care este mereu plin în bucătărie, cum ar fi portocale, mere sau pere toamna și iarna; kiwi sau căpșune primăvara; smochine sau piersici vara. Printre preferate se numără și afinele, zmeura sau murele. Alimentele de sezon îmi oferă cei mai buni și mai mulți compuși bioactivi.”
Citește articolul integral aici.