back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
miercuri, decembrie 25, 2024

Ingineria prin care școala de ghizi se poate reduce la 3 zile

Distribuiți

Meseria de ghid de turism este vecină cu diplomația și necesită foarte multe calități, cunoștințe de teorie și de practică, precum și mulți ani de școală înainte de cursurile de formare profesională. Tocmai de aceea, cursurile se fac în 1.080 de ore. Până acum, la cursurile de ghizi se puteau înscrie doar cei care aveau bacalaureatul și cunoșteau măcar o limbă străină, iar școlarizarea dura 9 luni.

Printr-o modificare de standard ocupațional, specializarea s-a scindat în două module de câte 720 de ore, dar a scăzut și nivelul de școlarizare cerut, până la 10 sau chiar 8 clase. În acest fel, acum se poate încadra formarea de ghid în categoria celor ce pot obține diploma și în urma evaluării la un centru acreditat. Deocamdată nici nu există aceste centre de evaluare, dar o altă modificare le va face absolut necesare, pentru că tot după schimbarea legislației își pierd acreditarea și cei mai buni ghizi din România, formați înainte de 1990.

Formatorii de ghizi de turism care au cele mai bune școli din România s-au trezit cu cerințe suplimentare pentru a li se acredita cursurile, în timp ce standardele ocupaționale au fost modificate astfel încât să scadă foarte mult nivelul de studii necesare pentru cei care vor să facă aceste cursuri. Cei care fac această meserie de mulți ani spun că modificările care au fost făcute la nivel legislativ, din 2018 până acum, vor duce la scăderea calității serviciilor din domeniul turismului, urmând să fie băgate în faliment inclusiv agențiile de turism care vor lucra cu oameni incompetenți.

Citește articolul integral aici.

Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole