Aventura malaysiană a lui Dumitru Gologan a luat sfârşit. Tatăl românului condamnat la moarte în Malaysia a sosit, ieri, în ţară. Reporterii ”ring” au fost de faţă. Mai mult, în exclusivitate, am aflat cum a avut loc, în închisoarea de maximă securitate, întâlnirea dintre tată şi fiu.
O întâlnire ce părea imposibilă. Preţ de câteva zile, presa din România anunţa că tatăl lui Ionuţ Gologan, tânărul condamnat la moarte în Malaysia, ar fi de negăsit după ce plecase joi să îşi viziteze fiul în locul în care este încarcerat. Ieri, la ora 13.45, pe Aeroportul Internaţional Otopeni, Dumitru Gologan, tatăl lui Ionuţ, a sosit în România – din Malaysia, via Dubai – întreg şi nevătămat.
Am aflat înaintea tuturor despre întâlnirea din ”închisoarea morţii”
Obosit după drum, dar cu o figură luminoasă – de om care, revenit de departe, dintre străini, păşeşte din nou pe pământul ţării sale, îşi revede semenii şi-i aude vorbind, strigându-l pe nume – Dumitru Gologan nu ne-a spus multe cuvinte, grăbindu-se să ajungă acasă, să-şi îmbrăţişeze mama şi să-i povestească întâlnirea cu Ionuţ, pe care nu spera să-l mai vadă.
Părea surprins că-l aşteptăm, pentru că sosirea lui s-ar fi vrut o exclusivitate pentru un anumit post de televiziune care îl aştepta. Nu ne-a crezut când i-am spus că am aflat din Malaysia despre sosirea lui şi, mai mult, că am aflat, în exclusivitate, amănunte despre întâlnirea sa cu fiul aflat în închisoare. Va citi în ”ring” ceea ce noi am aflat înainte ca el să sosească în ţară şi să poată povesti tuturor celor care-l aşteptau… cu sufletul la gură.
”Mă bucur foarte mult că domnul Gologan a reuşit să ajungă”
Cu toate că Dumitru Gologan a fost scump la vorbă, ”ring” a aflat detalii ale emoţionantei întâlniri cu fiul său, Ionuţ, în noua închisoare din Malaysia în care a fost mutat de curând. Informaţiile au venit de la doamna Camelia Tudose, consul al României în Malaysia, care, cu câteva ore înainte ca Dumitru Gologan să sosească în ţară, ne-a trimis un mail (răspuns la câteva întrebări punctuale puse de noi) în care ne spunea ora sosirii şi ne oferea câteva amănunte despre întâlnirea dintre tată şi fiu.
Câteva amănunte care par desprinse dintr-un mic scenariu de film, dacă luăm în seamă dramatismul acestei poveşti de viaţă şi de moarte!
”Au stat de vorbă peste o oră şi jumătate la telefon, printr-un geam securit. Familiile nu îi pot vizita pe deţinuţi decât în acest fel. L-am văzut de la distanţă. Am mers cu domnul Gologan să îl ajut, fiindcă nu vorbeşte engleză, iar închisoarea e departe (n.r. – în statul Johor, la câteva sute de kilometri de Kuala Lumpur, capitala Malaysiei). După câteva zile cu dl Gologan, pot să spun că mă bucur foarte mult că a reuşit să ajungă aici”, ne-a spus, pentru început, doamna consul.
”Nu am cum să vă descriu zâmbetul lui”
Cel mai preţios detaliu – greu de descris în cuvinte, dar, altfel, extraordinar de bine redat de doamna consul, fost jurnalist – se referă la reacţia fiului care şi-a văzut tatăl la doi ani după ce a fost arestat, fiind ulterior condamnat la moarte. Diplomatul (şi mai ales omul) Camelia Tudose ne-a mărturisit (cu o emoţie care se simte de la mii de kilometri depărtare): ”Nu am cum să vă descriu zâmbetul lui Ionuţ când l-a văzut intrând în sală. S-a luminat aşa cum nu cred că l-am văzut vreodată”.
Camelia Tudose, zâna bună a lui Ionuţ Rolul doamnei consul Camelia Tudose este greu de cuantificat în ecuaţia acestei cutremurătoare poveşti de viaţă şi de moarte. I-a fost lui Ionuţ ca o a doua mamă, ca o prietenă, ca o zână bună care l-a vizitat de câte ori a putut, i-a adus informaţii din ţară şi l-a ajutat să-şi trimită corespondenţa. Nu mic a fost rolul acesteia în timpul procesului, când i-a fost aproape, alături de avocatul ales, de fiecare dată când a fost nevoie.
Nu trebuie neglijat nici rolul major al MAE care, prin cazul „Ionuţ Gologan” (şi prin alte trei ale unor concetăţeni arestaţi, în Malaysia, tot pentru trafic de droguri), a avut şi are în continuare de gestionat o minicriză cu un pariu greu, dar nu imposibil de atins: salvarea de la moarte a celor patru cetăţeni români (şi europeni). Cu sprijinul MAE, Ionuţ (ca şi ceilalţi trei cetăţeni români arestaţi în Malaysia pentru trafic de droguri) a avut parte de unul dintre cei mai buni avocaţi cu experienţă internaţională în domeniu – avocatul Datuk N. Sivananthan, cel, printre alţii, l-a apărat şi pe preşedintele Miloşevici).
Şi tot MAE este instituţia care încearcă pe toate căile diplomatice posibile să rezolve cât mai bine cu putinţă cazul Ionuţ (şi celelalte): prin discuţia la înalt nivel cu omologi din Malaysia şi alte ţări asiatice cu legislaţie asemănătoare, dar şi cu miniştri/diplomaţi din ţări occidentale care au cetăţeni arestaţi în cazuri asemănătoare.
Totodată, MAE duce de o bună bucată de vreme o campanie (antidrog) pentru prevenirea unor cazuri asemănătoare. În zilele următoare, probabil că MAE va oferi mai multe informaţii despre vizita lui Dumitru Gologan în Malaysia, dar şi despre ce este de făcut în continuare: în privinţa lui Ionuţ, dar şi a celorlaţi trei români închişi la mii de kilometri depărtare.