ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Imagini filmate în Tiraspol: Lenin, steaguri rusești, Rassia Armya și secera cu ciocanul. Pașaportul românesc, mai ales în aceste zile, nu e bun

Avatar

Publicat

pe

Când intri în Tiraspol, dinspre orașul Tighina – numit acum Bender – primul lucru pe care-l vezi e un blindat. Parcat pe un soclu, vehiculul este pe post de monument. Aici vin pionierii să comemoreze luptele din războiul din 1992, cu „fasciștii români”.

Pașaportul românesc, mai ales în aceste zile, nu e bun

Blindatul poartă steagul cu dungi, roșu-verde, al regiunii separatiste Transnistria pe care este și simbolul comunist secera și ciocanul. „Iaca, dacă îi pui combustîbil poa să și pleși și la luptă. Armele merg, sunt cumsecade”, explică Ghidul. 

Ghidul este un fost ofițer sovietic, moldovean de baștină care știe cam tot ce mișcă în vechiul teritoriu al Moldovei. Înainte de a trece în zona controlată de Federația Rusă, la fel ca mulți alții, atenționează: „Orice fotografie, orice filmare poate fi subiect de arestare. Nu se pot prinde în imagini soldați ruși sau tehnica lor militară. Pașaportul românesc, mai ales în aceste zile, nu e bun”. 

Citește articolul integral aici.