Viaţa noastră nu se derulează într-un mediu steril.
Microbii şi bacteriile sunt invizibili, dar există peste tot.
Dacă unii sunt benefici şi au rolul lor în organism, alţii ne pot pune viaţa în pericol. Există însă câteva metode prin care putem scăpa de microbi. Pentru a ne feri de infecţii, avem la îndemână o serie de substanţe dezinfectante şi antiseptice.
Acestea stopează dezvoltarea microorganismelor, indiferent dacă vorbim despre bacterii, fungi, ciuperci sau virusuri şi chiar le pot distruge. Ce folosim pentru epidermă „Clorura de benzalconiu este o substanţă cu acţiune antimicrobiană, antibacteriană, antivirală și antimicotică. Soluţia se utilizează ca agent antimicrobian în infecţii bacteriene, fungice și virale ale pielii și ale mucoaselor.
Se poate folosi sub forma asocierilor cu alte substanţe antimicrobiene, de exemplu cu clorhexidină pentru o acţiune sinergică şi complementară. Efectul antiseptic se instalează rapid, cu efect rezidual ce se menține mai mult de şase ore”, susţine prof. dr. Călin Giurcăneanu, medic primar dermatovenerolog, președintele Societății Române de Dermatologie. Alcoolul intră în piele Cu proprietatea de a pătrunde în piele prin glandele sebacee, sudoripare şi rădăcinile firelor de păr, alcoolul distruge microbii.
Dezavantajul este că se evaporă rapid, iar după evaporare, zona pe care a fost aplicat devine mai uscată. Mai mult, în contact cu sângele, alcoolul este uşor inactivat. Tinctura de iod nu se pune pe plăgi Soluţia alcoolizată de tinctură de iod nu se aplică direct pe plăgi sau mucoase pentru că devine citocaustică. Nu se folosește niciodată în comprese umede pentru că, în contact cu apa, iodul se transformă în acid iodhidric care este iritant pentru tegumente și poate produce alergii importante. În special la persoanele cu probleme tiroidiene, nu se recurge la badijonarea cu iod pe suprafeţe mari şi pe perioade îndelungate.
O aplicare de două minute este suficientă. Armă contra infecţiilor Infecţiile bacteriene şi fungice mai pot fi învinse şi cu Dermobacter. Această soluţie cutanată este un antiseptic bactericid cu spectru larg, indicat pentru realizarea antisepsiei şi tratamentul adjuvant al afecţiunilor cutanato-mucoase de etiologie bacteriană primară sau care se pot suprainfecta.
Soluţia poate fi utilizată atât la copii, cât şi la adulţi. 5.000 de microorganisme pe cm² există pe pielea de pe piept, faţa şi scalpul au până la 200.000 de organisme pe cm² şi acest număr poate ajunge la 300.000 de organisme pe cm² în zona axilei. „Antisepticele sunt substanţe care inhibă creşterea şi dezvoltarea microorganismelor, fără a ne afecta ţesuturile.”, Prof. dr. Călin Giurcăneanu 1 milion de bacterii sunt prezente într-un mililitru de apă potabilă.
– https://ziarulring.ro/stiri/sanatate/234648/2014/Iata-cum-putem-scapa-de-microbi