ZiarulRing

22-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Gripa aviară, „principalul candidat” pentru următoarea pandemie

Avatar

Publicat

pe

Mai mulți experți în boli infecțioase s-au declarat din ce în ce mai îngrijorați de faptul că virusul gripei aviare ar putea face un salt la oameni și ar putea începe să se răspândească printre noi. Acest lucru nu este inevitabil, dar mai multe evoluții recente suger ează că acest virus este o amenințare tot mai mare: se schimbă, se apropie de oameni și își crește capacitatea de adaptare.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite spune că riscul pentru oameni rămâne, deocamdată, scăzut. Cu toate acestea, pe măsură ce apar tot mai multe cazuri de infecții cu virusul gripei aviare la oameni, în diferite părți ale lumii, epidemiologii se declară „din ce în ce mai îngrijorați”.

Evoluția acestui virus este urmărită de mai mulți ani de oameni de știință, care consideră că, în urma schimbărilor din ultimele luni, a devenit principalul candidat pentru următoarea pandemie.

„Am urmărit răspândirea globală a acestei noi tulpini de H5N1 de aproximativ cinci ani, de când a apărut pentru prima dată la păsările sălbatice și a zburat literalmente în jurul lumii. L-am văzut adaptându-se și trecând în efectivele domestice de păsări, provocând distrugerea milioanelor de pui, curcani și rațe pentru a ține virusul la distanță. Preocuparea internațională cu privire la potențialul acestui virus de a provoca o pandemie a crescut semnificativ în 2022, când s-a confirmat că H5N1 (HPAI) s-a adaptat și a sărit la mamifere precum vulpi, sconcși, dihori și foci. Aceste animale sunt mai strâns legate de oameni decât de păsări, dând virusului șansa de a învăța cum să ne infecteze mai eficient. Acum prinde viteză”, spune Matthew Miller, director al Institutului de Cercetare a Bolilor Infecțioase de la Universitatea McMaster, Canada, într-o opinie publicată în The Conversation.

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *