Greșeala pe care o fac cei mai mulți români care stau la curte. Majoritatea strâng frunzele acestui copac și le ard, fără să știe ca irosesc o sursă importantă de îngrășământ. Despre ce este vorba.
De ce să nu mai arunci aceste frunze. Faci o mare greșeală
Deși protejat prin lege, multă lume consideră că nucul este un copac toxic și extrem de periculos. Iar când vine vorba e frunze, majoritatea le consideră gunoi, astfel că acestea sunt strânse și, adesea, arse.
Este adevărat faptul că frunzele verzi de nuc conțin juglonă, o toxină despre care se crede că împiedică creșterea altor plante. Totuși, odată cu venirea toameni și îngălbenirea frunzelor, cantitatea juglonei se reduce cu mult.
În plus, frunzele de nuc au în componența lor și multe minerale și uleiuri esențiale, fiind un antiseptic foarte bun. În plus, în cantitate mare, acestea reprezintă un îngrășământ foarte bun și rețin o cantitate mare de apă.
Astfel că, frunzele pot fi lăsate sub copac și nu vor face niciun rău. Totuși, dacă sunt prea numeroase, pot fi împrăștiate pe sol, pe o suprafață mai extinsă a grădinii sau a curții.
Totodată, viermii și bacteriile din sol, care consumă juglona și alte toxine, se hrănesc cu aceste frunze de nuc. Există, însă, și varianta ca frunzele să fie adăugate în compost.
Ele se amestecă cu frunze de la alți copaci și materiale bogate în azot, iar unii specialiști recomandă ca frunzele de nuc să nu reprezinte mai mult de ⅓ din volumul compostului. În acest mod, juglona rămasă se neutralizează complet!
Ce se poate planta sub acest copac
Când vine vorba de raportul cu celelalte plante, este adevărat unele plante pot fi afectate, mai degrabă, de umbra nucului și de faptul că nu ajunge suficientă umeazeală la ele.
Din această categorie fac parte roșiile, cartofii, ardeii, vinetele, liliacul, bujorii sau azaleele. Totuși, sub nuc pot crește fără probleme trandafiri, diferiți arbuști fructiferi, corn, coacăză, zmeură, leguminoasele, sfecla, ceapa sau usturoiul, notează Seed It Forward.