Toată lumea știe ce înseamnă să tremuri de frig când ieși din apă la piscină, ori pe țărmul mării. Tremuratul se produce când mușchii se contractă involuntar pentru a genera căldură. Această reacție ne încălzește. Și grăsimea poate genera căldură – doar că fără nevoia de a tremura – și face acest lucru folosind un sistem cu adevărat uimitor. Să-l deslușim.
Are cuvântul Dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024): „Modul în care grăsimea generează căldură se numește termogeneză adaptivă. Există un tip specific de celule adipoase, denumite adipocite brune sau grăsime brună, al căror rol este acela de a porni căldura. Generarea de căldură de către grăsimea brună are implicații majore pentru sănătate.” Mai precis: „În primul rând, declanșarea termogenezei adaptive consumă combustibilul din grăsimea în exces, ceea ce arde grăsimea nocivă și poate duce la pierderea în greutate. Au fost descoperiți numeroși factori care pot declanșa acest proces.”
Activarea termogenezei
Pe îndelete: „Temperaturile scăzute pot determina grăsimea brună să activeze termogeneza. Stresul emoțional și fizic poate activa și el grăsimea brună. Înfometarea determină și ea termogeneza, dar în mod nesănătos. Postul deliberat (ajunarea) poate încuraja termogeneza într-un mod mai controlat. Pe lângă arderea grăsimii nocive, când sistemul termogenezei adaptive este pornit, el activează toate mecanismele de apărare a sănătății: angiogeneza, celulele stem, microbiomul intestinal, protecția ADN-ului și sistemul imunitar. În mod remarcabil, acest set de reacții poate fi declanșat de anumite alimente, cum ar fi ardeii iuți. Grăsimea brună este secretul acestei activări.”
Citește articolul integral aici.