Există mulți factori care determină acumularea de kilograme sub formă de grăsime albă dincolo de nivelul sănătos. Genetica, mediul, dieta și comportamentul contribuie toate la acumularea grăsimii în exces.
Există peste 400 de gene asociate cu predispoziția la îngrășare. Una dintre ele se regăsește însă în mod deosebit la oamenii din epoca modernă: o genă asociată cu masa grăsimii și obezitatea, denumită gena FTO, care se regăsește la 43% dintre oameni! Povestea acesteia am deslușit-o prin intermediul dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). „Gena FTO – arată acesta – este corelată cu o circumferință mai mare a taliei, o viteză mai ridicată a acumulării grăsimii, șolduri mai late și un consum mai mare de mâncare și, în mod notabil (dar probabil deloc surprinzător), FTO este asociată și cu cancerul”.
Risc crescut încă de la 7 ani
Pe repede-înainte: „Prezența acestei gene nu garantează că vei deveni supraponderal sau că te vei îmbolnăvi de cancer, dar te predispune la îngrășare prin faptul că influențează cantitatea de mâncare pe care o consumi și alegerile alimentare. Scanările cerebrale ale persoanelor cu gena FTO au arătat că acea parte din creier implicată în luarea deciziilor, cortexul frontal, s-a activat mult mai puternic când li s-a prezentat o imagine a unui aliment care îngrașă prin comparație cu alte obiecte. Un studiu pe 38.759 de persoane efectuat în 18 centre de cercetare din Marea Britanie a demonstrat că persoanele cu gena FTO erau cu 67% mai predispuse să devină obeze, și nu doar la maturitate. Riscul crescut a debutat la vârsta de șapte ani”.
Citește articolul integral aici.