back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
marți, noiembrie 12, 2024

G. Călinescu, fiul păcatului și al Fortunei. Un copil (genial) adunat din florile culturii române

Distribuiți

Izbăvit în viață în urmă cu 125 de ani, G. Călinescu, emblemă a criticii literare românești, profesor, romancier (de înaltă ținută) și politician (oportunist – cum altfel?), a avut un destin de poveste, pe care, iată, încercăm s-o cântăm iar, întru nemurire.

„Înainte să-l nască, în 19 iunie 1899, pe bebelușul Gheorghe, la spitalul bucureștean Filantropia, Maria Vișa (nu Vișan, cum apare adesea în istoriile literare) a avut o viață grea. Săracă lipită, bătută de frate, a fugit împreună cu sora ei din satul doljean Dobroteasa trecând Oltul pe o plută. Ajunsă în Capitală, a fost descoperită de funcționarul CFR Constantin Călinescu pe peronul Gării de Nord. Înduioșat, omul a angajat-o ca servitoare. În casa lui a fost însă abuzată de un tânăr bărbos, (Cos)tache Căpitănescu, fratele soției ceferistului. Presat de familie, în special de mătuși, acesta nu și-a asumat plodul, pe care, în 1906 l-a înfiat ceferistul, înainte de a muri.”

Servitoarea din casa mamei

Rândurile de mai sus, adunate la un loc de criticul și istoricul literar Paul Cernat, nu constituie scenariul vreunei telenovele sud-americane, nici pomeneală. Ele creionează, în tușe repezi, biografia celui mai important critic literar al României și a unuia dintre romancierii ei de top: G. Călinescu (atenție!, nu Gheorghe – cum era botezat de fapt -, nici George, ci pur și simplu G., așa cum el însuși a ales să fie păstrat în memoria noastră culturală). Dar să facem loc, în continuare, crochiului lui Paul Cernat:  „Tache va muri sinucis în 1917, când Gheorghe devenea major. Interesant e că și părinții naturali, și cei adoptivi ai lui G., cum va semna Gheorghe toată viața, se chemau tot Constantin și Maria. Copilul a aflat abia în adolescență că maică-sa cea adevărată era servitoarea din casa mamei, ceea ce l-a marcat pentru tot restul vieții.”

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole