Având în vedere scandalul iscat în urma abandonului naționalei din Kosovo, Federația Română de Fotbal se teme de o posibilă reacție negativă a suporterilor români la adresa adversarilor din runda precedentă, in conscinta, FRF a anunțat mai multe reguli de conduită pentru suporterii care vor asista la partida România – Cipru, din ultima etapă a Ligii Națiunilor.
Reguli de conduită obligatorii pe stadion
Cu scopul de a preveni o eventuală sancțiune din partea UEFA, FRF a evidențiat, in comunicatul postat pe site-ul propriu, următorul mesaj: ”Proferarea în stadion a scandărilor cu conținut xenofob, rasist, naționalist, politic sau care incită la discriminări de orice fel este interzisă!”
Obligațiile spectatorilor, conform FRF
- să respecte cu strictețe măsurile stabilite de organizatori și de forțele de ordine.
- să prezinte, la intrarea în arenă, documentele de acces; la solicitarea forțelor de ordine/stewarzilor, sunt obligați să prezinte materialele de publicitate vizuală aflate asupra lor.
- să nu introducă în incinta arenei niciun fel de inscripții, embleme, pancarte, bannere, afișe sau alte suporturi care conțin texte, litere, simboluri, sloganuri, imagini ori texte;
- sunt permise doar steagurile celor patru finaliste/cluburi, drapelul național al României, arborate pe suport din material plastic, flexibil, cu lungimea maximă de 1 m și diametrul maxim de 1 cm și bannere identitare ale facțiunilor.
- dimensiunile bannerelor sau steagurilor nu trebuie să fie mai mari de 2m X 1,5m; toate bannerele sau steagurile de dimensiuni mai mari de 2m X 1,5m pot fi permise exclusiv în urma unei solicitări scrise din partea galeriilor cluburilor și confirmate de organizator după Ședința de cooperare (din data de 11.11.2024).
- să nu introducă și să nu afișeze însemne, să nu scandeze sloganuri cu caracter politic.
- să se supună controlului corporal sumar; refuzul de a fi controlat atrage după sine interdicția de a intra în stadion la meciul respectiv.
- Spectatorilor nu le este permis accesul în arenă cu genți/bagaje mai mari decât formatul A4(210mm X 297mm X 210 mm).
- să nu pătrundă în incinta stadionului sub influența drogurilor și a substanțelor psihotrope, în stare vădită de beție, să nu introducă și să nu consume în stadion băuturi alcoolice;
- să ocupe locul înscris pe bilet.
- să nu fumeze în spațiul tribunelor; interdicția este valabilă și pentru persoanele care folosesc țigara electronică. Fumatul este permis doar în locurile special amenajate în zonele comerciale/chioșcuri ale celor două tribune și ale celor două peluze.
- să nu arunce asupra spectatorilor, oficialilor, jucătorilor, forțelor de ordine sau în direcția suprafeței de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanțe corozive ori care murdăresc.
- să nu săvârșească fapte, acte sau gesturi obscene, să nu profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum și alte amenințări cu acte de violență împotriva celorlalți spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora; să nu scandeze refrene injurioase sau defăimătoare.
- să nu amenințe cu acte de violență forțele de ordine.
- să nu deţină artificii, pocnitori sau alte materiale pirotehnice care emit foc, fum sau gaz.
- să nu introducă nici un fel de recipient pentru lichide, confecționat din material plastic, sticlă sau similare (sticle, cutii, pet-uri, spray-uri, parfumuri etc).
- să nu provoace și să nu participe la scandal sau la acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice, să nu scandeze injurii, expresii jignitoare ori vulgare la adresa celorlalți spectatori, a oficialilor sau a jucătorilor.
- să nu se implice în nici un fel de discriminare de rasă, etnică sau religioasă, să nu promoveze în nicio formă persoane vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii ori adepte ale ideologiei fasciste.
- să nu folosească dispozitive LASER.
- să nu îşi ascundă faţa cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii cu intenția de a împiedica identificarea.
- să nu scrie, să nu deseneze pe pereţii sau pe gardurile stadionului, să nu dezlipească, să nu distrugă reclamele, anunţurile sau afişele expuse, să nu deterioreze, să nu ridice sau să nu mute semnele sau indicatoare amplasate de organizator.
- să nu distrugă ori să nu degradeze scaunele, balustradele sau alte elemente de mobilier, să nu distrugă, să nu degradeze scaunele.
- să nu aibă asupra lor obiecte care ar putea fi aruncate în terenul de joc (bricege, bile etc.) și nici obiecte de dimensiuni considerabile care ar putea fi folosite ca proiectile.
- să nu staționeze pe scări, pe căile de acces sau în dreptul căilor de evacuare.
- să părăsească imediat stadionul în cazul măsurii de evacuare impusă de forţele de ordine.
Cat de des a fost sanctionata FRF in campania precedenta de calificare?
Federația Română de Fotbal (FRF) a fost sancționată în repetate rânduri de către UEFA din cauza comportamentului necorespunzător al suporterilor echipei naționale. Iată un scurt istoric al principalelor sancțiuni suportate de FRF in ultimii 2 ani:
Octombrie 2024: UEFA a amendat FRF cu 52.500 de euro și a dispus închiderea unui sector de 3.000 de locuri pe Arena Națională pentru meciul România – Kosovo, programat pe 15 noiembrie 2024. Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a comportamentului discriminatoriu al suporterilor români la meciul cu Lituania din 9 septembrie 2024.
Iulie 2024: FRF a fost sancționată cu o amendă de 40.000 de euro pentru comportament discriminatoriu al suporterilor români în timpul Campionatului European din Germania.
Septembrie 2023: UEFA a impus o amendă de 52.000 de euro și a decis ca următorul meci al echipei naționale pe teren propriu să se desfășoare fără spectatori, după incidentele de la meciul România – Kosovo din 12 septembrie 2023.
Iunie 2023: FRF a fost sancționată cu patru amenzi în valoare totală de 21.000 de euro, din cauza scandărilor cu tentă politică și a utilizării materialelor pirotehnice de către suporteri la un meci disputat pe Arena Națională.
Meciul Romania – Cipru se joacă azi, 18 noiembrie, de la ora 21:45 și poate fi urmărit, în direct, pe Prima TV.