Investigatorii de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) însoţiţi de mascaţii din trupele speciale de intervenţie au descins, luni noapte, în casele a peste 30 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală. Deşi acestora li se aduc acuzaţii grave, precum luare de mită, tortură şi complicitate la prostituţie, şeful Poliţiei Capitalei susţine că sunt doar „găinari” care acţionau individual. Un fel de „mici uscături” într-o mare pădure verde. Încă verde.
Multă desfășurare de forțe din rândul poliției dar și al procurorilor. Zeci de mascați și nu mai puțin de 12 procurori au lucrat ieri…zi lumină. Nici serviciile de informații (în special afacerile interne de la Interne – DGIPI, fostă ”Doi și un sfert”) nu au avut un rol minor în acestă operațiune care a avut se pare, două scopuri: să dea un mesaj în rândul polițiștilor că tebuie făcută curățenie și în rândul populației că sistemul se curăță..din mers. Fără ca (ne)liniștea populației să aibă de suferit.
Faptele
I-au urmărit mai bine de un an de zile – încă din primăvara anului 2010, când un şef de secţie a raportat „micile găinării” ale subordonaţilor către şeful poliţiei de atunci, şi acesta, la rândul său, a informat DGA. Evident, pe fir au intrat şi cei de la DGIPI. Din probele strânse ulterior de oameni infiltraţi în Secţiile 1 şi 3 de Poliţie ar fi reieşit că aceştia, prin şantaj, ar fi luat mită de la proxeneţii prostituatelor din zona Gării de Nord şi a mai multor hoteluri de lux. Mai mult, unii dintre aceştia urmăreau şoferii care încălcau regulile de circulaţie şi le cereau şpagă pentru a nu le da amnezi. Ieri însă, 31 de poliţişti au fost ridicaţi din pat de forţele de ordine şi duşi la sediul DGA, fiind cercetaţi pentru luare de mită, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, lipsire de libertate şi tortură.
Primul ,,mod de operare”: ,,Agenţii-haiduci” împărţeau între ei banii
,,În continuarea cercetărilor în cauza în care a fost dispusă, de către procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, astăzi 10.01.2012, începerea urmăririi penale faţă de 31 de agenţi de poliţie cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mita, abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la proxenetism, complicitate la prostituţie, favorizarea infractorului, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortură, după caz, mijloacele de probă administrate în cauză până acest moment al urmăririi penale conturează un mod de operare ale cărui elemente esenţiale se regăsesc în raport cu toate faptele pentru care sunt cercetaţi respectivii agenţi de poliţie, în funcţie de specificul situaţiei. Astfel (…), agenţii de poliție se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei şi aveau ca atribuţii depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege (contravenţii şi infracţiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi purtau uniforma instituţiei şi, de asemenea, în majoritatea situaţiilor a rezultat că au selectat în trafic anumite autoturisme – din categoria superioară sau de lux, pe care le surprindeau în legătură cu încălcarea unor norme legale, ori le verificau prin mijloacele din dotare şi dacă se constatau anumite deficienţe le verificau, inclusiv pe conducătorul auto, după care erau stabilite normele încălcate şi sancţiunea care în mod normal ar fi trebuit aplicată pentru respectiva faptă (contravenţie sau infracţiune). I se aduceau la cunoştinţă conducătorului auto aceste aspecte, apoi imediat, se pretindeau de la şoferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constată fapta comisă, pentru a nu fi aplicată sancţiunea legală sau pentru a nu fi făcute alte demersuri legale. În urma demersurilor de pretindere, primeau de regulă sumele de bani/foloasele, nu constatau abaterile şi nu sancţionau persoanele vizate sau nu sesizau organele competente să aplice sancţiuni. După primirea sau la sfârşitul turei, în unele situaţii agenţii împărţeau între ei banii astfel obţinuţi (sume cuprinse intre 50 si 600 de lei)”, se arată în ultimul din cele câteva dintre comunicatele de presă de ieri emise de Parchet.
Al doilea ,,mod de operare”: proxeneţi și prostituate ,,cotizau” la… ,,oamenii legii”
Despre modul de operare în cazul actelor de luare de mită, favorizarea infractorului sau tortură în raport cu persoane care desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism parchetul spune: „În exerciţiul atribuţiilor de serviciu, agenţii de politie se deplasau periodic în zonele din raza lor de competenţă teritorială unde se desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism.(…)Din probele administrate pana in prezent a rezultat că unii dintre ei le cunoşteau pe aceste persoane (în special pe proxeneţi) şi erau în relaţii cu ei de mult timp şi primeau de la proxeneţi periodic sume de bani –– pentru a nu constata faptele şi a nu aplica sancţiuni. (…)De asemenea, a mai rezultat, potrivit probatoriului administrat că cei în cauza ar fi surprins persoane de sex feminin care practicau prostituţia şi le-ar fi pretins sume de bani, iar daca acestea refuzau foloseau mijloace violente de natură să intimideze persoanele vizate şi să le asigure în continuare controlul asupra activităţilor de prostituţie şi proxenetism, precum şi veniturile aferente”.
Nişte… găinari?
„Nu e vorba de nicio reţea. Nu era ceva organizat. Mai degrabă era la mica ciupeală: dacă pică fraierul, bine, dacă nu, nu. (…) Nu poţi să spui că ăştia aveau pe cineva în spate, deşi nu bag mâna în foc pentru nimeni, dar sunt nişte… găinari! Unul care ia cel mult 600 de lei ce e?!”, ne-a declarat ieri, în exclusivitate, chestorul Vasile Viorel, şeful Poliţiei Capitalei.
„De ce credeţi că sunt numai simpli agenţi?“
Întrebat dacă salariile mici şi grijile cauzate de criză i-ar fi putut transforma pe poliţiştii suspectaţi de corupţie în „haiduci cu epoleţi“, şeful poliţiei Capitalei ne-a răspuns printr-o întrebare retorică: „De ce credeţi că sunt numai simpli agenţi? Un agent simplu de la Siguranţă Publică, cu sporuri de noapte cu tot, i-a undeva la 1.500-1.600 de lei. Sunt poliţiştii cu cele mai mici salarii din sistem. Nu există salarii mai mici ca ale lor în poliţie”.
,,Dacă nu-și văd de treabă, vor plăti: disciplinar sau…penal!”
Faiomosul și intransigentul chestor are două mesaje de dat, în urma acestui posibil caz-școală privind ”găinăriile” polițienești din sectorul 1. Chestorul Vasile Viorel spune: ”Oamenii serioși și cerebrali vor înțelege faptul că, eu apăr prestigiul instituției prin faptul că fac curățeniea(…)Bucureștenii trebuie să fie liniștiți că noi suntem la datorie și, așa cum ne-am făcut treaba până acum, ne-o vom face și în continuare. Și nu are nicio însemnătate că ne-au luat 20 de oameni din 6700, ca forță de reacție împotriva criminalității! Iar colegii mei de activitate trebuie să înțeleagă faptul că, dacă nu-și văd de treabă, mai devreme sau mai târziu, vor plăti: disciplinar sau…penal!”
„Bucureştenii trebuie să fie liniştiţi, noi suntem la datorie şi, aşa cum ne-am făcut treaba până acum, ne-o vom face şi în continuare. (…Iar colegii mei de activitate trebuie să înţeleagă faptul că, dacă nu-şi văd de treabă, mai devreme sau mai târziu, vor plăti: disciplinar sau… penal!” Chestor Vasile Viorel, şeful Poliţiei Capitalei
600 de lei era şpaga maximă cerută de poliţiştii „corupţi” şoferilor care nu aveau făcute reviziiile tehnice ale maşinilor.
Alte articole