DIICOT a destructurat o grupare, formată din 48 de persoane, care a fraudat CEC, BRD şi BCR cu peste 22 de milioane de euro. Cel mai interesant este faptul că infractorii au fost sprijiniţi de nume grele din Ministerul Economiei, din alte instituţii ale statului şi de bancheri de top, dar şi că, potrivit cotidianul.ro, capul reţelei este un fot general de securitate prieten cu… preşedintele Traian Băsescu.
Capii reţelei destructurate ieri de DIICOT colaborau cu angajaţi din mediul bancar şi cu funcţionari din ministere. Ei sunt acuzaţi de fraudă şi de spălare de bani, potrivit DIICOT.
Fost general în cadrul Centrului de Informaţii Externe (actualul Serviciu de Informaţii Externe), Dragoş Florian Diaconescu este confirmat de mai multe surse apropiate anchetei ca fiind creierul grupării. El a fost şeful Oficiului Argus din cadrul Securităţii, organizaţia care opera angajările pentru cetăţenii români care activau în comerţul exterior înainte de ‘89.
Fostul securist are o relaţie destul de apropiată cu preşedintele Traian Băsescu, potrivit cotidianul.ro, care scrie că, la 1 decembrie 2009, Dragoş Diaconescu a fost invitatul preşedintelui la Cotroceni (http://sutu.ro/muzeul-figurilor-de-cerneala/basescu-invins-de-securitate/ ), unde au ciocnit împreună o cupă de şampanie cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Potrivit aceleiaşi surse (http://www.cotidianul.ro/prietenul-lui-traian-basescu-implicat-intr-un-dosar-exploziv-de-fraude-bancare-198653/ ), Băsescu este vecin cu Diaconescu la Predeal, acolo unde fostul director de la Argus şi-a ridicat un hotel ( https://ziaruldeinvestigatii.ro/blog/posts/fostul-sef-al-oficiului-argus-ia-cu-japca-terenuri-in-predeal ) chiar pe locul fostului heliport al lui Ceauşescu şi gard în gard cu vila de protocol a actualului preşedinte. O altă coincidenţă – poate nu ultima – ar fi că şi una din fiicele lui Băsescu şi una din fiicele ex-generalului CIE/DIE Dragoş Diaconescu sunt notari…”de top”. Dar asta e, deja, altă poveste.
Nume grele din Ministerul Economiei, implicate în dosar
Unul dintre pilonii grupării şi bun amic al lui Dragoş Diaconescu, Aurel Şaramet a fost, din 2004 până în momentul în care a fost ridicat de oamenii legii, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA – IFN). Imediat ce a fost ridicat, el a fost suspendat din funcţie, au anunţat reprezentanţii Ministerului Economiei. El garanta creditele. Alt cap al grupării era Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte executiv pentru pieţele financiare în cadrul BRD şi membru al Consiliului de Administraţie al BRD. El influenţa aprobarea creditelor.
Un alt membru important al grupării, Mihai Grigoroiu deţine funcţia de director general-adjunct în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (AMPOS CCE), Program cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, structura responsabilă cu derularea fondurilor europene. Conform declaraţiei sale de avere, Grigoroiu şi-a cumpărat, anul acesta, un apartament în sectorul 2.
Alt presupus cap al echipei, Cătălin Ionuţ Roşu este auditor în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). În ultimii ani, Roşu Cătălin Ionuţ a deţinut în cadrul ministerului posturi de consilier juridic, consilier al Serviciului de Audit Public Intern şi de auditor asistent. De asemenea, Andrei Atanasiu, şi el învinuit în acest dosar, deţine funcţia de expert în cadrul MECMA. El ocupă din 2009 şi funcţia de consilier asistent la Direcţia Generală Mediu de Afaceri în cadrul Organismul Intermediar pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (OIIMM).
INTERCEPTĂRI/STENOGRAME în DOSARUL FRAUDELOR BANCARE – Şaramet către Diaconescu: „Tovarăşe general, să trăiţi! Şaramet, permiteţi să vă raportez!”
Au apărut şi primele stenograme ale discuţiilor dintre „naşii” băncilor („Reţeaua bancherilor”, decapitată de DIICOT). Iată una dintre ele.
Dragoş Diaconescu: Să trăiţi!
Aurel Şaramet: Tovarăşe general Dragoş, să trăţi! Onoare muncii! Şaramet, permiteţi să raportez!
Dragoş Diaconescu: Şefu’, e o mare onoare că mă băgaţi în seamă. Să fiu al naibii!
Aurel Şaramet: Vă bag unde vreţi. Dar ce p… mea am auzit că ai necazuri?
Dragoş Diaconescu: Am, şefu’, dar sper să o rezolv.
Aurel Şaramet: Acum, glumesc. Tu vorbeşti serios. Ce ai păţit?
Dragoş Diaconescu: Păi, dacă îmi dai voie, zilele astea ne vedem.
Aurel Şaramet: Cum să-ţi dau voie? Mi-e dor să te văd, nu aşa!
Dragoş Diaconescu: Hai! Spune când şi vin oriunde îmi spui.
Aurel Şaramet: Dacă eşti bolnav, cum să vii?
Dragoş Diaconescu: Nu, nu vin! Pot să vin.
Aurel Şaramet: Da? Hai să ne auzim, că mâine am o zi mai grea, miercuri, şi să povestim.
Dragoş Diaconescu: Miercuri?
Aurel Şaramet: Da.
Dragoş Diaconescu: Ne vedem un pic la turc, aici, în capul străzii?
Aurel Şaramet: Hai că găsesc eu o soluţie să dau o fugă.
Dragoş Diaconescu: Da?
Aurel Şaramet: Da.
Dragoş Diaconescu: Fac eu cinste.
Aurel Şaramet: Lasă, măi, faci tu cinste…Tu nu ştii? Nu ai învăţat, Dragoş, că turcul plăteşte?
Dragoş Diaconescu: Eu sunt turcul de data asta.
Aurel Şaramet: Ha, da! Hai, spune-mi că te simţi bine şi că nu ai probleme.
Dragoş Diaconescu: Păi…cu capul nu o duc bine. În rest…
Aurel Şaramet: Lasă, cu capul nu duce nimeni în ţara asta. Ha, ha! Îţi doresc sănătate! Ne vedem.
Dragoş Diaconescu: Miercuri, da?
Aurel Şaramet: Da, da.
Dragoş Diaconescu: În jurul prânzului, o jumătate de oră. Te rog frumos!
Aurel Şaramet: Bine, tati, bine.
Dragoş Diaconescu: Mulţumesc mult!
Aurel Şaramet: Te pup.
CV-ul lui Aurel Şaramet
Aurel Şaramet a mai fost director general executiv al Fondului Proprietăţii de Stat, director general-adjunct al Direcţiei Generale a Bugetului Statului din cadrul Ministerului Finanţelor, director al Direcţiei Strategie Privatizare Societăţi Bancare şi de Asigurări al Fondului Proprietăţii de Stat, director al Direcţiei Pieţe de Capital al Băncii şi director general al Direcţiei Relaţii cu Piaţa de Capital şi Investiţii Financiare, în cadrul băncilor Ion Ţiriac şi Bankcoop.
ARGUS, un Oficiu al Securităţii …”CU MULTE FEŢE”?
Ce a fost si ce se ştie despre Oficiul Argus (al Securităţii), din cadrul ICE DUNĂREA (celebra Intreprindere/Unitate de Comerţ Exterior a Securităţii), instituţie fără de care nu mişca mai nimic nici în materie de ”conturi” şi nici în materie de ”personal” (care lucra ”acoperit” sau ”la vedere”, în străinătate, pe vremea regimului comunist) puteti afla deocamdată aici (http://ro.wikipedia.org/wiki/ICE_Dun%C4%83rea ) şi (http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-11-06/gratierile-pe-valuta-filiera-comturist-argus-ceausescu.html ). La o simplă căutare ”pe google” puteţi afla mult mai multe. Vom reveni, poate, pe ”subiectul Argus”…cât de curând!
”Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Şaramet Aurel, având calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. – uri, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş. (…)Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este estimată la suma de 22 milioane de Euro”, – Comunicat DIICOT
100 de persoane au fost audiate ieri la sediul DIICOT.
Sursa foto: ziarul de investigatii.ro