La scurt timp după anunțarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, tensiunile de pe piețele financiare s-au accentuat.
Bursa de Valori București a înregistrat o scădere rapidă a cotațiilor mai multor companii românești listate, iar moneda națională s-a depreciat, alimentând îngrijorările investitorilor.
Adrian Codîrlașu, expert financiar și președinte al CFA România, a declarat într-un interviu acordat spotmedia.ro că principala amenințare imediată în cazul unei alunecări spre extremism și populism este suspendarea finanțării europene. „Relația României cu Uniunea Europeană este esențială pentru viitorul economic al țării noastre”, a subliniat Codîrlașu.
Potrivit expertului, o eventuală venire a lui George Simion, liderul partidului AUR, la Palatul Cotroceni ar putea conduce la blocaje în relația cu Bruxelles-ul, cu consecințe economice majore: „Fără ajutorul Uniunii Europene, vom avea dificultăți extrem de mari în a ne finanța economia”.
Semne de nervozitate
Semnele de nervozitate pe piață au apărut rapid și în cursul de schimb valutar. Luni, 5 mai, Banca Națională a României a cheltuit aproximativ 2 miliarde de euro pentru a drena lei din piața interbancară și a încerca să mențină cursul sub pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Marți, moneda europeană a trecut peste acest prag.
Codîrlașu avertizează că investitorii sunt deja îngrijorați: „Investitorii sunt îngrijorați și ar trebui în toată perioada următoare să ne așteptăm la o volatilitate ceva mai mare a pieței”. În plus, adaugă că „dacă la aceste deficite nesustenabile se adaugă și instabilitatea politică, mergem către un rating scăzut de țară cu consecința creșterii dobânzilor la împrumuturi”.
Expertul atrage atenția că, în lipsa stabilității, România riscă măsuri economice dure: „Reformele nu vor fi prietenoase – vor presupune probabil înghețări de angajări în sectorul public și majorări de taxe”.