Se moare pe capete în țara noastră, aceasta este o realitate pe care nimeni nu o poate nega.
Bolile ne ajung din urmă, iar dacă nu le tratăm, dacă le ignorăm, ajung să ne pună în pericol viața, uneori în mod total tragic.
Pe lângă slaba educație medicală a cetățenilor, nici sistemul medical românesc nu excelează, după ani în care politicul nu a încercat deloc să-l dezvolte și să-l eficientizeze, ci doar să-l transforme într-o mașinărie de produs bani, într-o afacere extrem de profitabilă.
Analizăm România
Ziarul Ring își continua seria de analize pe care a demarat-o zilele trecute. După ce am început să prezentăm aspectele socio-economice ale țării, printr-o radiografie asupra prețului benzinei în toate județele din România, continuăm azi cu o privire asupra bolilor care ne dărâmă. Și începem cu decesele cauzate de boala ischemică a inimii.
Atenție, dacă nu este tratată, boala cardiacă ischemică poate duce la aritmie, insuficiență cardiacă sau atac de cord. Aceasta este cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară și una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Factorii de risc pentru dezvoltarea bolii ischemice a inimii includ fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul, nivelurile ridicate de colesterol în sânge, obezitatea, sedentarismul și istoricul familial de boli de inimă.
Situația pe județ
Pe scurt, vă prezentăm numărul de decese cauzate de boli de inimă, numărul din fiecare județ din România, modul în care a evoluat acest număr din 1998 și până în 2022. În ultimii 25 de ani. Datele au fost remise Ziarului Ring de către Ministerul Sănătății.
Iar analiza scoate la iveală o concluzie extrem de tristă: zona Galați – Brăila este polul deceselor de boli de inimă. Locul din România unde se moare cel mai mult de inimă, prin comparație retrospectivă. Astfel, în anul 1998, numărul deceselor cauzate de boli de inimă s-a ridicat la 987 de persoane, pentru ca în 2022, numărul acestora să ajungă la 1885. O creștere de 91%! Aproape dublu! Este județul cu cea mai mare cresterere a deceselor cauzate de această maladie. A doua pozitie in acest clasament morbid este ocupată de Brăila, avansul fiind de 54%.
Rezultate pozitive
La polul opus, cele mai mari speranțe ni le oferă județul Vâlcea, care a consemnat o reducere cu 60% a deceselor de inimă, în acești 25 de ani. Următoarele locuri sunt ocupate de Timiș (-53%), Arad (-48%).
În total, numărul românilor morți de boli de inimă a urcat în 18 județe și a scăzut în 24 de județe (am inclus și Capitala la nivelul județelor).
La nivelul întregii țări observăm un declin ușor al deceselor generate de această patologie: scădere de 11% în intervalul menționat (1998 – 2022).