ZiarulRing

25-feb.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Europenii au pierdut deja alegerile din America. Calcule negre: Aliații se tem că nu se mai pot baza pe SUA

Avatar

Publicat

pe

Pe măsură ce cresc șansele reeditării finalei din 2020 în alegerile prezidențiale americane de anul acesta, aliații SUA se pregătesc pentru o perioadă plină de imprevizibil și de crize diplomatice în relația cu Washingtonul. Deși posibila revenirea a lui Donald Trump la Casa Albă provoacă deja frisoane, nici menținerea la președinție a lui Joe Biden nu anunță vremuri mai liniștite, într-o lume care devine tot mai fragmentată.

Mulți se tem că un al doilea mandat al lui Trump ar provoca un adevărat cutremur politic la nivel internațional. 

Problemele planetare grave există însă deja, crescând îngrijorarea generală în rândul aliaților SUA, care se tem acum că nu se vor mai putea baza pe americani cum au făcut-o până acum, indiferent de cine câștigă la Casa Albă.  

Cu un electorat divizat și un blocaj total în Congres, următorul președinte american ar putea fi cu ușurință absorbit de multiplele provocări de acasă, înainte de a putea începe măcar să abordeze chestiunile fierbinți din întreaga lume, de la Ucraina la Orientul Mijlociu.

De altfel, președintele francez, Emmanuel Macron, a făcut, recent, o remarcă extrem de tranșantă: „Prima prioritate a Americii este ea însăși!”.

Sperietoarea Trump

Primul mandat al lui Trump a zdruncinat serios legăturile dintre SUA și aliații lor, în special pe cele cu europenii. Imprevizibilul miliardar i-a ironizat pe liderii unor națiuni prietene, inclusiv pe Angela Merkel, din Germania, și Theresa May, din Marea Britanie, în timp ce îi lăuda pe pe autocrați precum președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și șeful de la Kremlin, Vladimir Putin. 

Advertisement

Citește articolul integral aici.