ZiarulRing

23-feb.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Ești medic, profesor, funcționar debutant? Iată ce salariu poți avea în România, Spania, Anglia, Germania, Franța TOPUL salariilor pentru debutanți

Salariile bugetarilor din Romania variază în funcție de nivelul de experiență, calificările și poziția lor în sectorul public.

Avatar

Publicat

pe

Salariile bugetarilor din Romania variază în funcție de nivelul de experiență, calificările și poziția lor în sectorul public.

În fiecare domeniu însă este un salariu de început, de încadrare, un salariu de la care pleacă toți cei care doresc să activeze în domeniul respectiv: este salariu de debutant.

Ne continuăm, așadar, seria de radiografii asupra societății românești. După ce am analizat prețul benzinei, pentru a vedea în ce județe e mai ieftin și la ce companie, după ce am prezentat harta reală a șomajului din România sau averea celui mai bogat primar din România, acum a venit rândul unei alte analize.

Astfel, Ziarul Ring vă prezintă un alt aspect important al vieții economice din țara noastră: ce salarii au debutanții în funcție de domeniul în care activează. Datele au fost transmise Ziarului Ring de către Ministerul Finanțelor.

De menționat că aceste cifre pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv locația geografică, instituția în cauză, specializarea, departamentul în care activezi, gradele profesionale și altele. De exemplu, există o diferență între un medic rezident, debutant, care se angajează la Hematologie, față de cel care intră la Pediatrie.

Și iată care sunt cele mai importante salarii de debutanți:

 1. Profesor debutant în învățământul preuniversitar: În jur de 2.500 – 3.500 de lei net pe lună, în funcție de specializare.
 2. Medic rezident: Salariul unui medic rezident se situează în jurul sumei de 2.500 – 3.500 de lei net, dar poate varia în funcție de specializare.
 3. Funcționar public debutant: Salariul unui funcționar public debutant poate fi de aproximativ 2.500 – 3.500 de lei net pe lună.
 4. Magistrat debutant (judecător sau procuror): Salariul poate ajunge la aproximativ 5.000 – 6.000 de lei net pe lună.
 5. Polițist debutant: Salariul unui polițist debutant poate varia între 2.500 și 3.500 de lei net pe lună.
 6. Asistent medical debutant: Salariul unui asistent medical debutant se situează în jurul valorii de 2.500 – 3.500 de lei net pe lună, dar poate crește odată cu experiența și specializarea.
 7. Personal debutant din domeniul cultural și artistic: Angajații în instituții culturale și artistice, cum ar fi muzee, teatre sau instituții de artă, pot avea salarii variabile, în funcție de postul și experiența lor. Salariile se situează între 2.500 – 3.500 de lei net pe lună.

Salarii în străinătate

Spre a vedea de ce este greu să ținem acești angajați valoroși în sistem, vă prezentăm și câteva salarii pe care le pot obține aceștia pentru poziții similar în țări mult mai dezvoltate.

 1. Secretar debutant (SUA): În Statele Unite, un secretar debutant în administrația guvernamentală federală ar putea începe cu un salariu anual în jurul valorii de 35.000 – 45.000 de dolari, dar acesta poate varia în funcție de agenție și de nivelul guvernului (federal, statal sau local). Adică începând de la 3 mii de dolari pe lună.
 2. Asistent social debutant (Marea Britanie): În Marea Britanie, un asistent social debutant ar putea câștiga în jur de 24.000 – 30.000 de lire sterline pe an, dar salariul poate varia în funcție de regiune. Lunar, ar veni minim 2 mii de lire sterline.
 3. Asistent medical debutant (Canada): În Canada, un asistent medical debutant poate câștiga în jur de 45.000 – 55.000 de dolari canadieni pe an, dar acesta poate varia în funcție de provincie și de experiență. Adică, 3750 dolari canadieni lunar.
 4. Funcționar public debutant (Canada): În Canada, salariul unui funcționar public debutant poate începe în jurul valorii de 40.000 – 50.000 de dolari canadieni pe an, dar acesta poate varia în funcție de provincie și nivelul de guvern (federal, provincial sau municipal). Lunar, ar veni de la minim 3.3000 dolari canadieni.
 5. Funcționar public debutant (Australia): În Australia, salariul unui funcționar public debutant poate varia, dar în general este în jurul valorii de 45.000 – 55.000 de dolari australieni pe an, în funcție de nivelul guvernului (federal, statal sau local) și de locație.
 6. Funcționar public debutant (Germania): În Germania, salariul unui funcționar public debutant poate începe de la aproximativ 30.000 – 40.000 de euro pe an, dar acesta poate varia în funcție de nivelul guvernului și de landul (landul este o subdiviziune teritorială a Germaniei). De la 2500 de euro pe lună.
 7. Inginer debutant (Franța): Un inginer debutant în sectorul public din Franța poate avea un salariu anual în jurul valorii de 30.000 – 40.000 de euro, dar cifrele pot varia în funcție de domeniu și de nivelul de experiență. Deci, de la 2500 euro pe lună.
 8. Medic rezident debutant (Spania): În Spania, un medic rezident debutant poate câștiga aproximativ 20.000 – 25.000 de euro pe an, dar acesta poate varia în funcție de specializare și de regiune. Deci de la circa 1700 euro pe lună (salariu de început).
 9. Profesor debutant (Spania): În Spania, un profesor debutant poate avea un salariu anual de aproximativ 20.000 – 25.000 de euro, dar acesta poate varia în funcție de nivelul de învățământ și de experiență. Lunar = peste 1600 de euro.
 1. Polițist debutant (Regatul Unit): În Regatul Unit, un polițist debutant ar putea începe cu un salariu anual în jurul valorii de 22.000 – 25.000 de lire sterline, dar acesta poate varia în funcție de departamentul de poliție și de locație. Putin peste 1800 de lire sterline pe lună.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *