ZiarulRing

20-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Energizantele, atât de periculoase încât Comisia Europeană vrea să le interzică

Specialiştii au demonstrat că băuturile energizante, consumate cu regularitate, nu doar că ne distrug smalţul dinţilor, dar pot genera diabet, boli de inimă şi de ficat, insomnii, nervozitate, atac de panică şi depresie

Avatar

Publicat

pe

Specialiştii au demonstrat că băuturile energizante, consumate cu regularitate, nu doar că ne distrug smalţul dinţilor, dar pot genera diabet, boli de inimă şi de ficat, insomnii, nervozitate, atac de panică şi depresie. Mai mult, comisarul european pentru sănătate ia în calcul varianta de a le interzice tinerilor sub 18 ani să le consume.

Băuturile energizante sunt de trei ori mai periculoase decât cofeina pură pentru că accelerează bătăile inimii. Studiile privind efectele acestei băuturi arată că un adult nu ar trebui să consume, pe zi, mai mult de 3 mg de cofeină pe kilogram corp. În plus, taurina este o substanţă sintetică interzisă în multe ţări din Europa. “Doza este de două-trei ori mai mare decât cantitatea admisă de cofeină, care produce o stare de excitabilitate cardiacă, creşterea pulsului şi a tensiunii, dar şi excitabilitate psihică. Au fost cazuri unde, după un consum exagerat, s-a ajuns la deces. Băuturile energizante trebuie reduse drastic la adult, iar la copil – pur şi simplu interzise”, spune prof. dr. Nicolae Hâncu, doctor în ştiinţe medicale, specialist în diabet şi boli de nutriţie, pentru ziarulring.ro.

Un studiu al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară arată că aprox. două treimi din tinerii din Europa beau energizante, statistici care l-au determinat pe comisarul european pentru sănătate să decidă interzicerea consumării acestora de către tinerii sub 18 ani. Pericolul major vine din faptul că energizantele au multă cofeină sintetică. Dacă cea naturală provine de la diverse specii de plante, cea sintetică este ca un drog. Consumarea, zilnic, a unei singure doze de energizant poate determina, în timp, îngustarea vaselor de sânge chiar şi în cazul adulţilor sănătoşi, arată rodale.com.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *