ZiarulRing

16-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Elisabeta I a Angliei a fost, de fapt, androgin?

Avatar

Publicat

pe

Mistere și controverse legate de domnia și viața „Reginei virgine”, cum a fost supranumită Elisabeta I – care a deținut puterea în Albion vreme de aproape 45 de ani, între 1558 și 1603 -, au existat și probabil vor mai apărea cu duiumul. Cel mai nou scenariu este însă bulversant.

Elisabeta I a fost fiica lui Henric al VIII-lea și a Annei Boleyn, al cincilea monarh din Casa Tudorilor și ultimul al dinastiei deschise de Henric al VII-lea. Perioada în care a domnit Elisabeta a fost denumită Epoca de aur sau Era elisabetană, grație înfloririi culturale – Shakespeare și Marlowe au trăit și au creat în acest interval temporal – și a conturării hegemoniei militare și economice a Angliei – britanicii au scufundat flota Spaniei într-o bătălie navală care a reconfigurat polii politicii mondiale, Francis Drake a devenit primul englez care a înconjurat Pământul, iar America de Nord a intrat în sfera de exploatare a coroanei Albionului. E limpede, domnia Elisabetei a dat suflu și continuitate identității naționale engleze, într-o vreme în care marile puteri ale Bătrânului Continent se măcinau din interior.

Propria mamă, decapitată

Dar cine a fost femeia Elisabeta, „buna regină Bess”, cum o alintau supușii, „Regina-virgină”, cum se autoproclama? Și de ce nu s-a căsătorit niciodată? De ce nu a avut moștenitori? Explicațiile vin de la Tracy Borman, istoric și curator-șef la Historic Royal Palaces, autoarea, printre altele, a volumului „Viața privată a dinastiei Tudorilor” (Polirom, 2017): „Istoria maritală dezastruoasă a femeilor din copilăria Elisabetei a avut un impact important asupra sa. O făcuse să se teamă de sarcină și de naștere – și pe bună dreptate. Mama ei, Anne Boleyn, își pierduse viața (n.r. – a fost decapitată pe când Elisabeta nu împlinise încă trei ani) din cauză că nu reușise să-i dăruiască lui Henric al VIII-lea un fiu și suferise trei avorturi în această încercare”.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *