ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Elena Ceaușescu, umilită în Australia! Întâmplarea care a devenit un banc printre români

Avatar

Publicat

pe

Elena Ceaușescu a comis-o grav la deschiderea unei galerii de artă din Australia. Potrivit presei australiene, soția fostului dictator a pus o întrebare foarte nelalocul ei despre statuia lui Venus din Milo.

Elena Ceaușescu, umilită în Australia! Întâmplarea care a devenit un banc printre români

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost ținta multor glume de-a lungul timpului. Glume despre fostul cuplu dictator se făcea și în vremea comunismului, dar nu le puteai spune oricui, ca să nu ai trebă cu securitatea, dar și după. O întâmplare ce pare a fi un banc, a avut loc în ultimul an de viață al celor doi conducători comuniști.

Nicolae Ceaușescu și Elena au plecat în anul 1988 în Australia, cu prilejul deschiderii Expoziției Mondiale. Avea să fie ultima loc călătorie într-o țară democratică. Țările democratice nu mai puteau fi păcălite de Nicolae Ceaușescu, care se dădea rebelul ”Blocului Sovietic”.

Elena Ceaușescu, umilită în Australia! Întâmplarea care a devenit un banc printre români. Sursa foto: artmark.ro

Țările democrate nu îl mai băgau în seamă pe Nicolae Ceaușescu în 1988

Democrații aflaseră cu adevărat ce se întâmpla în România. Aflaseră de sărăcia din țară, de încălcările tot mai multe ale drepturilor omului din Republica Socialistă România, astfel că șefii de state nu mai risca să se fotografieze cu dictatorul român, să apară în preajma lui.

Astfel, vizita celor doi dictatori, care sperau să fie una oficială, s-a transformat într-o vizită turistică. Cuplul dictator român, astfel umilit de autoritățile australiene, a fost plimbat de la un obiectiv la altul, într-un final Elena și Nicolae Ceaușescu ajungând și la Galeria de Artă.

Advertisement

Cum s-a făcut de râs Elena Ceaușescu

Acolo, se spune că Nicolae Ceaușescu și Elena se uitau la Venus din Milo. Dictatoarea ar fi zis, privind cioturile din marmură albă: ”Îți dai seama cum se fură pe aici, Nicule, dacă nu au curaj să le expună pe alea nesparte?

Întâmplarea pare să fie cât se poate de reală. Relatarea a fost făcută de Doug Hall, care a condus Galeria de Artă din Queensland din 1987 până în 2007, iar apoi a fost comisionar al Bienalei de la Veneția. Prima versiune a poveștii a apărut în The Courier Mail, la peste 20 de ani de la vizita celor doi la Galeria de artă din Australia.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *