Omenirea încă nu a reușit să recupereze scăderea majoră a ratelor de imunizare a copiilor înregistrată în timpul pandemiei de COVID-19, arată ultimele date. Comparativ cu nivelul din 2019, pre-pandemic, un număr suplimentar de 2,7 milioane de copii erau încă nevaccinaţi sau erau vaccinaţi incomplet, în 2023, conform raportului publicat, ieri, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF. România „epatează” cu „cea mai mare scădere din regiune” la vaccinarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP). Tot la noi, vaccinarea antirujeolă a scăzut în plină epidemie.
Pandemia a perturbat campaniile de imunizare a copiilor din întreaga lume și, în ciuda faptului că ratele de vaccinare au mai crescut în unele țări în anul 2022, progresele au stagnat în 2023.
Țările cu venituri mici și cele afectate de conflicte, în special, sunt lăsate în urmă, potrivit noilor date publicate de OMS și UNICEF, care cuprind statisticile privind imunizarea în 195 de țări.
Raportul cu cele mai recente estimări privind acoperirea națională a imunizării (WUENIC) oferă cel mai mare și mai cuprinzător set de date din lume privind tendințele de imunizare pentru vaccinările împotriva a 14 boli, transmite OMS, subliniind necesitatea unor eforturi continue de recuperare și consolidare a sistemului de vaccinare.
„Ultimele tendinţe demonstrează că multe ţări continuă să neglijeze prea mulţi copii”, a spus Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF, într-o declarație comună, adăugând că guvernele și liderii locali trebuie să investească în asistența medicală primară și în lucrătorii comunitari „pentru a se asigura că fiecare copil este vaccinat și că asistența medicală generală este consolidată”.
Citește articolul integral aici.