Oana Zăvoranu a depus luni, la Parchetul General, cerere pentru exhumarea mamei sale. Vedeta susţine că are dubii în privinţa morţii Marioarei Zăvoranu şi vrea să afle exact cauzele intrării în comă. Somităţi ale medicinei legale susţin însă că autopsia după îmbălsămare e aproape inutilă.
Întrebată de ce a luat această decizie, Oana a explicat la Antena Stars: „Vorbim despre o posibilă crimă. Nu sunt un om sadic să dezgrop pe cineva ca să profanez ceva. Motivul acestei cereri e că acum am aflat că, înainte cu două săptămâni să moară, Ionel Stoian gerontofilul a vizitat-o fulger la Spitalul Fundeni pentru o semnătură de la ea. Am toate analizele Marioarei cu o jumătate de an în urmă care arată că erau extrem de slabe şansele ca ea să supravieţuiască, mai ales unui rinichi scos. Marioara a dat în septicemie. Cum se poate să intri în şoc septic? Nu există nicio premisă în virtutea căreia să mi se refuze cererea. Sunt sigură că voi primi aprobarea”.
Prof. dr Beliş: „Examenele toxicologice nu mai pot fi efectuate”
Renumitul prof. dr. legist Vladimir Beliş a explicat, pentru „ring”, ce pot face experţii legişti în acest caz: „Sunt şanse să se descopere ceva, dar depinde şi ce vor să descopere. Dacă s-a făcut formolizare (îmbălsămare – n.r.), examenul microscopic e uşor de făcut pentru că ţesuturile sunt conservate relativ bine şi se pot descoperi afecţiuni pe care le-ar fi avut înainte de deces. În privinţa examenelor toxicologice, acestea nu mai pot fi efectuate, întrucât formolul interferează cu celelalte eventuale substanţe şi nu mai poate fi obţinut un examen valabil. Singurul examen competent aici e cel microscopic. Dacă se bănuieşte o intoxicaţie, e foarte problematic. Depinde însă de substanţa folosită, dar pe cadavre formolizate nu mai facem examen toxicologic. Posibil să fie metode mai noi, dar mă îndoiesc. E greu de presupus că mai poate fi depistată o substanţă toxică. Unele substanţe sunt depistabile şi după formolizare, dar şansele sunt minime”.
Alexandrescu: „Asfixierea nu se poate identifica”
Medicul legist Gheorghe Alexandrescu are aceeaşi opinie: „Otrăvirile se pot constata, dar depinde. Dacă sunt toxici volatili, nu se poate, dacă sunt anumiţi toxici medicamentoşi nevolatili, se poate. Trebuie ţinut cont şi de îmbălsămare, care creează probleme la identificarea unor substanţe toxice, dar unele, cum ar fi metalele grele, se pot găsi. Nu se poate identifica asfixierea. Probabil se va aproba, cu sau fără exhumare, o analiză a dosarului medical. Dacă se aprobă exhumarea, medicul legist va constata dacă în mormânt e Marioara, dacă s-a făcut îmbălsămare, dacă s-a făcut sau nu autopsie sau dacă s-au prelevat anumite probe după deces, dacă are leziuni osoase inexplicabile, dacă n-a fost altceva, apoi se verifică dosarul medical, se iau probe din cadavru (păr, oase etc.). Pot apărea urme de tranchilizante, arsenic, otrăvuri, pesticide, parationi etc”.
„Cu cât trece mai mult timp, corpul intră în putrefacţie. Am dubiile mele şi am dreptul, în calitate de fiică. N-am fost întrebată dacă vreau autopsierea mamei sau doar îmbălsămare.”, OANA ZĂVORANU
„Refuzul autopsiei cerute de medic poate fi făcut, cu semnătură, doar de rudele de sânge. Dacă nu se cere autopsie, cadavrul e îmbălsămat şi înhumat.”, VLADIMIR BELIŞ
Marioara Zăvoranu a murit la Spitalul Fundeni din Capitală, pe 17 aprilie, la ora 9.30, şi a fost înmormântată pe 19 aprilie la Cimitirul Eternitatea.
„Moartea poate interveni şi ca urmare a otrăvirii cronice, lente sau otrăvirii acute. În medicina legală, otrăvirea nu trebuie exclusă niciodată.”, GHEORGHE ALEXANDRESCU, medic legist