Să fii poliţist în celebrul cartier bucureştean Ferentari nu este o alegere, ci un blestem. Iar cei care încă mai rezistă aici au parte de toate coşmarurile posibile: sunt bătuţi, tăiaţi, muşcaţi şi alergaţi cu drujba de infractori.
Fiecare zi în care un agent de poliţie de la Secţia 24 din Ferentari iese pe teren poate fi şi ultima din viaţa lui. Aici, nivelul infracţional este atât de ridicat încât este aproape imposibil să faci faţă. „În Ferentari sunt 80% romi şi restul, persoane neşcolarizate, cu probleme sociale deosebite, acolo se consumă alcool excesiv şi toate duc la creşterea delincvenţei. Acum s-a schimbat Codul penal şi ai voie să porţi cuţit la tine pe stradă, dar nu în mijloace de transport în comun, la manifestaţii publice sau pe stadion.
Din momentul ăsta, romii umblă cu săbii, topoare la ei, bâte şi nu ai ce să le mai faci. De la a purta arma albă la tine şi până la a o folosi e un pas foarte mic. Pe un coleg l-a muşcat infractorul şi nu i-a făcut nimeni nimic, s-a dus pe ultraj şi i-a dat cu suspendare, altul a muşcat trei poliţişti. Zilele trecute, ne-am dus, eu şi un coleg, la un scandal în familie şi ăla ne-a invitat înăuntru şi a ieşit după colţ cu drujba. Colegul meu a alergat în faţa lui, ca momeală, şi eu m-am strecurat să-i scot drujba din priză.
Aproape zilnic sutem muşcaţi, bătuţi şi tăiaţi de infractori. Avem zone în Ferentari în care patrulăm prin blocuri ca pe stradă, pentru că se omoară pe scările blocului în fiecare zi şi noapte şi trebuie să stai între ei. Scoate sticla de benzină şi se duce să-i dea foc concubinei, amantei sau soacrei”, ne spune Alexandru Găitan, agent-şef la Secţia 24, Ferentari.
Anchetaţi şi hărţuiţi de Parchete
Poliţiştii se plâng că legea nu le permite să intervină în cazul infracţiunilor. „Legile sunt foarte permisive. Degeaba te duci la el la uşă dacă nu ai ce să-i faci. Noi suntem în faţa uşii şi ăla urlă înăuntru, nu am cum să-i sparg uşa, că nu-mi dă voie legea, se pot omorî înăuntru. Am avut un caz în care au dat telefon la poliţie şi nu s-a putut intra în scara blocului respectiv, am încercat la interfon la toţi vecinii, dar nu ne-a deschis nimeni uşa şi ăia s-au omorât în casă.
Cu toate că legea spune că poliţistul poate să intervină în cazul în care viaţa cuiva este pusă în pericol, pe partea cealaltă te ia şi îţi zice că nu ai procedat corect, că nu e legal şi te trezeşti la puşcărie. Noi, de exemplu, ne ducem la faţa locului şi luăm persoana bătută de acolo, iar agresorul se răzbună pe noi şi sună la 112 şi spune că l-au bătut poliţiştii. Automat, sunt anchetaţi poliţiştii care au fost la faţa locului, că l-au lovit sau nu, tot se deschide o anchetă. Asta înseamnă plimbări la Parchet, la Poliţia Capitalei, la sector ca să-ţi dovedeşti nevinovăţia, iar asta se întâmplă în timpul liber. Iar acuzaţiile nefondate împotriva noastră, urmate de anchete ale Parchetului pentru purtare abuzivă sunt foarte frecvente, iar asta ne demoralizează”, a mai povestit agentul-şef Alexandru Găitan.
„Maşinile sunt nefuncţionale şi suntem în secolul XXI, nu pot să mă duc cu calul să strâng toţi nebunii la secţie.”, Alexandru Găitan, agent-şef, lider Sindicatul Național al Polițiștilor și Vameșilor „Pro Lex”, Secția 24
„Am avut, în 2009, o serie întreagă de poliţişti care au venit din şcoală şi şi-au dat demisia când au văzut despre ce este vorba în teren.” Alexandru Găitan, agent-şef, lider Sindicatul Național al Polițiștilor și Vameșilor „Pro Lex”, Secția 24
90% din maşini, defecte
Agentul-şef Alexandru Găitan susţine că 90% din autoturismele secţiei sunt nefuncţionale. „Sunt multe maşini cu care nu putem depăşi 30 de km la oră, că fac stânga-dreapta, unele scot un zgomot infernal din cauza rulmenţilor că nu poţi să-ţi auzi colegul, au capete de bară rupte, nu au pivoţi, bascule, saboţi la frâne, sunt terminate. Au ajuns un pericol nu numai pentru noi, dar şi pentru participanţii la trafic. Reparaţiile care au fost făcute până acum s-au făcut cu bani din buzunarele noastre, pentru că fără maşini nu ne putem executa serviciul. Trebuie să alergi după hoţi, trebuie să-i cari, trebuie să transporţi bolnavii psihic şi toţi beţivanii. La secţie nu avem camere de triere şi trebuie să-i legăm de gard, de scaune”, ne-a precizat Alexandru Găitan.
Închisoare cu suspendare pentru ultraj
„Am avut un caz când ne-am dus timp de doi ani cu schimbul 20 de inşi la Parchet sau la tribunal pentru un ultraj. Un poliţist a fost lovit în cap cu un pendular de tăiat lemne, avea şi lama scoasă, dacă îi intra în ochi murea pe loc. I-a pus viaţa în pericol poliţistului, o zi după lovitură a delirat, era pe altă lume, dar instanţa a decis că nu este aşa şi i-a dat ăluia doi ani cu suspendare. Văzut din afară, zici fir-ar al dracului de poliţist, mi-a dat amendă, lasă că-l fac eu pe el. Toţi se uită la noi şi spun mamă, ce frumos sunt îmbrăcaţi poliţiştii. E o uniformă de tot rahatul, nu se potriveşte nicio mărime, trebuie să te duci cu ea la croitor, materialul e foarte prost, vara te coci, te faci leoarcă, încălţămintea e o batjocură, o panaramă, nici nu te lasă cu altceva. Am pantofii de două luni de zile, deja s-au desfăcut şi sunt şi scumpi”, ne mărturiseşte agentul-şef Alexandru Găitan.
„Peste 90% din poliţişti sunt din provincie, pentru că toţi bucureştenii văd despre ce este vorba şi nu se duc la Şcoala de poliţie, spun că de ce să se ducă, să ia salariu pentru înjurături şi bătaie?”, Alexandru Găitan
https://ziarulring.ro/stiri/eveniment/234838/2014/DEZVALUIRI-CUTREMURATOARE-despre-viata-de-politist-in-Ferentari-Suntem-zilnic-MUSCATI-batuti-sau-alergati-cu-DRUJBA-