ZiarulRing

15-iul.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

DEZVĂLUIRE-ŞOC: FRATELE PREŞEDINTELUI Băsescu promitea, într-o înregistrare, GRAŢIEREA LUI BERCEA MONDIAL

Avatar

Publicat

pe

Ziarul „ring” continuă seria de dezvăluiri incendiare din cel mai mare scandal judiciaro-politic al României recente. Azi veţi afla când şi cum fratele preşedintelui promitea graţierea lui Bercea Mondial.

Cea de-a doua săptămână a „Watergatului românesc” pe care putem să-l numim, fără a greşi „Berceagate” sau „Băsescugate” a debutat în forţă. A apărut motivarea hotărârii de arestare a fratelui preşedintelui (pe care o puteţi lectura pe ziarulring.ro), a apărut şi trimiterea în judecată a cumetrilor fratelui preşedintelui (de către DNA Constanţa, în urma flagrantului de aşa-zis şantaj), ba a apărut chiar şi o nouă bombă: potrivit biroului de presă al Parchetului General, citat de Agerpres, la data de 26 mai 2014, procurorii au început urmărirea penală pentru mai mulți făptuitori, printre care se află și Radu Pricop (soţul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui), pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un dosar legat de restituirea unor terenuri.

Nu în ultimul rând, tot ieri, la ora 18.00, a apărut Traian Băsescu, în persoană, care a spus poporului român că nu-şi dă demisia, pentru că fratele lui trebuie să răspundă singur pentru faptele sale. Cu toate acestea, afacerea „Bercea-Băsescu” continuă să fie una plină de enigme, iar noi am încercat să mai decriptăm câteva dintre ele: în paginile „ring”.

„Din suma totală de 600.000 de euro remisă de Anghel Sandu lui Căpăţână Marian, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro” La primele ore ale dimineţii de ieri, Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii MOTIVAREA ÎNCHEIERII DE ŞEDINŢĂ prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi Brânduşa Elena Gheorghe a dispus arestarea inculpatului Băsescu Mircea, fratele Preşedintelui României (pentru acuzaţia de trafic de influenţă), şi arestarea inculpatului Căpăţână Marian (pentru complicitate la aceeaşi faptă). Din documentul emis de judecător, pe care vi-l prezentăm alăturat, rezultă că ” la începutul anului 2011, după ce faţă de Anghel Sandu (n.r. – zis Bercea Mondial) s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, Anghel Florin (n.r. – fiul lui Bercea) i-a remis lui Căpăţână Marian suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi, în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Băsescu Mircea pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii investiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea (n.r. – tentativă de omor) săvârşită de Anghel Sandu şi a altor cereri incidente în respectiva cauză şi că, ulterior, „pentru că Anghel Sandu nu a fost pus în libertate, Anghel Florin i-a remis şi suma de 350.000 de euro lui Căpăţână Marian, în acelaşi scop”.

Puţin mai jos, în acelaşi document se mai spune (cu subiect şi predicat): „Din suma totală de 600.000 de euro remisă de Anghel Sandu lui Căpăţână Marian, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru Anghel Sandu, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”. Toate acestea erau oarecum ştiute, dar faptul că le-au spus mai întâi procurorii DNA, şi le-au reluat judecătorii, într-un document oficial, conferă un maxim de credibilitate acestor constatări judiciare.

Ceea ce nu se ştia până acum şi ne dezvăluie judecătorul Brânduşa Gheorghe este că Mircea Băsescu ar fi promis, în schimbul banilor primiţi, şi o posibilă graţiere a lui Bercea Mondialul, graţierea pe care nu ar fi putut-o face decât fratele său, preşedintele Românie. Despre asta vom discuta… în continuare. „Ştia că este înregistrat şi tot vorbea prostii” Unul dintre oamenii care cunosc foarte multe din acest dosar fierbinte şi care pot vorbi, fără a împieta ancheta, este generalul-avocat Pavel Abraham, apărătorul familiei lui Bercea Mondial. Ieri, înainte de a ajunge la Penitenciarul Colibaşi, unde a mers pentru a discuta cu Bercea şi fiul acestuia despre noile înregistrări pe care aceştia doresc să le dea procurorilor DNA (împreună cu alte noi denunţuri), am vrut să lămurim, câteva dintre enigmele arestării fratelui preşedintelui, enigme ieşite la iveală odată cu publicare motivării arestării. Una dintre marile enigme ale cazului se referă la presupusa promitere a unei graţieri în schimbul căreia s-ar fi dat o parte din bani.

Advertisement

În motivarea hotărârii de arestare emisă de judecătoarea Brânduşa Gheorghe se spune că, în cursul anului 2011, martorul denunţător Florin Anghel, zis „Ambasador” zis „Băsică”, împreună cu o altă persoană, ” i-au remis lui Băsescu Mircea suma de 250.000 de euro, în schimbul promisiunii celui din urmă că va interveni la Preşedintele României pentru a-l determina să dispună graţierea condamnatului Anghel Sandu, zis Bercea Mondial”. Pentru că, în toate înregistrările şi stenogramele apărute până acum în presă, nu s-a vorbit/auzit despre această promitere de graţiere, l-am întrebat pe generalul Pavel Abraham de unde a apărut această ipoteză de lucru. În exclusivitate pentru „ring”, acesta dezvăluie următoarele: „Discuţia despre graţiere apare în înregistrările pe care le-a făcut Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

Există înregistrări ale DGA care se coroborează cu înregistrările depuse de noi şi cu înregistrările SRI din 2011. Înregistrările DGA sunt din 2012, 2013, 2014. Sigur că Mircea Băsescu a fost interceptat şi înregistrat de DGA. Practic, Mircea Băsescu ştia că este înregistrat şi tot vorbea prostii. Nu mai ştia ce a vorbit înainte şi vorbea pentru ca să contracareze. Voia să dea vina şi să spună, în varianta lor de apărare, că ar fi fost un împrumut pentru Aversa SA, dat lui Căpăţână, deşi situaţia este cu totul alta”. „M-a trimis Mircea Băsescu să nu mai faceţi scandal” O altă enigmă este legată de o posibilă dovadă că banii s-ar fi dat, chiar şi ca împrumut, cum susţine Căpăţână.

Întrebat dacă există o hârtie de împrumut pe care Marian Căpăţână ar fi depus-o la DNA, aşa cum a declarat pentru „ring”, înainte să fie reţinut şi ulterior arestat, iar, în acest sens, avocatul Abraham declară: „Singura hârtie este din 2014, când Marian Căpăţână le-a dat celor din familia Anghel 20.000 de euro. Dar de ce le-a dat?!… Ca să nu mai facă publice înregistrările, să nu mai vorbească . Hârtia este din 16 iunie 2014, nu dinainte. Ei şi-au preconstituit nişte probe cu care să inducă în eroare opinia publică. Pe hârtie nu apare şi Mircea Băsescu, apare numai Căpăţână, pentru că pe Căpăţână l-a trimis. Băsescu n-a fost la Drăgăneşti-Olt.

L-a trimis pe Căpăţână care este de acolo. În afară de această hârtie de pusă la DNA, mai apare şi o înregistrare cu tot ce zice Marian Căpăţână, care spune: «M-a trimis Mircea Băsescu să nu mai faceţi scandal. Vă dau 20.000 de euro acum şi o să vă mai dau diferenţa». Înregistrarea este făcută de Izaura”. „Am propus audierea ca martor a domnului Traian Băsesscu” O întrebare foarte importantă, care pluteşte pe buzele tuturor, se referă la banii primiţi de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, care nu au mai fost înapoiaţi şi pentru care s-a ajuns la acest scandal de proporţiile unui adevărat Watergate. L-am întrebat pe generalul Ambram unde crede că ar putea fi aceşti bani.

„Am şi eu un punct de vedere, dar, deocamdată, nu pot să-l discut cu nimeni”, ne-a răspuns acesta şi a mai completat: „Ar trebui să se facă percheziţie, o s-o propunem. Oricum, noi am propus nişte probe, am propus inclusiv audierea domnului Traian Băsescu. Evident, în calitate de martor, nu de altceva. Dânsul a declarat public că i-a spus fratele lui ce i-a spus. Dar una spui într-o declaraţie publică şi alta într-o declaraţie dată la Parchet, în faţa procurorului”.

https://ziarulring.ro/stiri/eveniment/239464/2014/DEZVALUIRE-SOC-FRATELE-PRESEDINTELUI-Basescu-promitea-intr-o-inregistrare-GRATIEREA-LUI-BERCEA-MONDIAL

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *