IMPRESIONANT şi, totodată, extrem de grav! Legiştii vor să facă lumină în cazul „Anca Petrescu – arhitecta Palatului Parlamentului, dar DEZVĂLUIRILE din culisele investigaţiilor medico-legale îţi… DAU FIORI.
Şocant este puţin spus! Am stat de vorbă cu legistul care are misiunea, nu uşoară, de a pune cap la cap toate piesele medicale şi medico-legale legate de accident, de spitalizare (la Timişoara şi la Bucureşti) şi de decesul Ancăi Petrescu survenit, se pare, în urma unei cumplite infectări în… spital. Am vrut să aflăm cum interpretează legiştii controversata şi relativ recenta moarte a fostului demnitar Anca Petrescu (fost deputat PRM) pornind de la un alt „caz VIP” de moarte suspectă ale cărui ecouri nu s-au stins nici la un an de la „consumarea” lui: „CAZUL «SERGIU NICOLAESCU»”.
Dacă, însă, în cazul Sergiu Nicolaescu, putem vorbi despre un dosar medico-legal ratat, după cum veţi afla, în exclusivitate din „ring”, cazul „Anca Petrescu – arhitecta Casei Poporului, deces suspect în spital” tinde să fie o afacere judiciară şi medico-legală exemplară, în care S-AR PUTEA… SĂ CADĂ CAPETE.
„Era hrana microbilor”
Descrierea făcută de legistul titular al cazului, dr. Gheorghe Alexandrescu (fost şef al Secţiei „Prosectură Medico-Legală” din INML), este pe cât de şocantă, pe atât de relevantă cu privire la complexitatea acestui caz medico-legal care s-ar putea lăsa cu dosare penale sau sancţiuni grave dacă se va dovedi că Anca Petrescu nu a murit din cauza accidentului de maşină, ci din cauza lipsei grave de igienă dinn spitalul în care, de fapt, putea să i se salveze viaţa.
În exclusivitate pentru „ring”, legistul spune: „În cazul «Anca Petrescu» vorbim despre o combinaţie între un traumatism puternic şi o problemă de spital foarte gravă. Când a ajuns, de la Timişoara în Bucureşti, şansele ei la viaţă erau reduse. După accident, a fost tăiată pe mijloc, pe median, pe la buric, şi acolo s-a infectat cu pioceanicul ăsta care pute îngrozitor şi care se răspândeşte în tot corpul. (…) Aici, la Bucureşti, medicii au trebuit să lase o deschidere fusiformă.
Nu au mai putut să închidă peretele, că era infectat cu pioceanic. Nu se putea închide, că se umfla toată. Şi, la un moment dat, după ce au tratat-o, au pus acolo o gutapercă, în genul unui sfert de minge, ceva asemănător. Şi au cusut-o pe margine lăsând locul acoperit. Şi în timpul ăsta toţi microbii se duceau în rinichi, ficat, în ţesuturi. Când a fost adus la noi, cadavrul Ancăi Petrescu era o bombă biologică. Era toată împăstată şi umflată de microbi: era hrana microbilor. (…) Germenii din spital sunt rezistenţi.
Şi emană un miros extrem de greu. Noi ne protejăm, ne punem măşti, mănuşi câte două-trei. Poate ar trebui să avem nişte săli speciale pentru septici. Mai rău era că nu se putea respira. Am deschis geamul, dar degeaba.”
„Părea că ei au infectat-o, ei au reparat-o”
Complexitatea cazului este mare nu numai pentru că vorbim despre un fost demnitar. Înlănţuirea de cauze medicale îl pune la grea încercare pe legistul care nu vrea nici să acuze pe nedrept, punând un diagnostic/vedict medico-legal greşit, dar nici să lase în coadă de peşte dosarul.
Aşadar, dr. Alexandrescu spune: „Dacă era numai de la peretele pioceanic, puteam spune că doar spitalul e de vină că a infectat-o. E adevărat, dar după ce deja era infectată de la traumatism. Deci vă daţi seama, ultimele şanse care mai erau s-au năruit după ce a apărut şi pioceanicul pe abdomen, s-a supraadăugat o infecţie foarte mare. Deci a fost infecţia din interior, peritonita, şi a mai fost infecţia de perete operat. După vreo lună, ei spuneau că o stabilizaseră. Ce dracului să stabilizezi că în ea colcăiau şi se dezvoltau microbii?! Dar mai vorbea!?!… Şi părea că ei au infectat-o, ei au reparat-o. Prostii! Acolo s-a nenorocit de tot.”
„Spitalul de la Timişoara trebuie să intre în carantină”
Pentru că s-au făcut tot felul de comentarii în legătură cu moartea arhitectei Anca Petrescu, l-am rugat pe legistul de caz să ne lămurească, să ne explice/decripteze totul… pe înţelesul celor mulţi.
” Încă de la plecarea din Timişoara pronosticul era rezervat. Practic, de la Timişoara la Bucureşti, unde a stat în terapie intensivă cam o lună, pacienta a venit o bombă cu puroi în ea. Am văzut la televizor că familia şi cei care comentau spuneau că avea leziuni minore. Nimeni nu avea de unde să ştie că nu au văzut foile de internare, nu ştiu ce fracturi au fost şi cât de profunde erau. Sunt leziuni profunde, importante şi complicate septic. Deci, pe de o parte vorbim de traumatisme şi, pe de altă parte, a mai luat şi din spital nenorocirea nenorocirilor. Că dacă sunt germeni anaerobi, nu ai ce să le faci. Germenii din spital sunt rezistenţi. Şi emană un miros extrem de greu. (…)”, spune dr. Alexandrescu.
Şi explică, în continuare: „Ce nu s-a ştiut în acest caz, dar este menţionat la Timişoara încă de la internare, este că problemele au evoluat cu unele complicaţii, pe de o parte, o peritonită, ca urmare a accidentului, peste care s-a adăugat o infecţie nosocomială (n.r.- infecţie intraspitalicească), adică o infecţie de spital supergravă. Poate şi organismul era slăbit, să vedem toate analizele, să vedem câtă imunitate mai avea: să vedem starea ficatului, organele şi aşa mai departe. Acum este foarte greu să stabileşti din urmă pentru că s-a supraadăugat starea septică. Şi acestă stare modifică toate organele, le putrefiază din timpul vieţii. Dar, pe fondul ăsta, s-ar putea să fi avut o reactivitate imună mai aparte. Oricum, germenul este din spital şi nu s-a putut vindeca până a murit. Nu este adevărat că la Timişoara l-a contactat şi la Bucureşti l-ar fi tratat. Nu s-a mai putut scoate. În acest caz s-au sumat cel puţin trei lucruri: leziuni traumatice multiple, grave, profunde, până în planul osos al coloanei vertebrale şi al bazinului, şi coaste şi plină şi aşa mai departe şi, apoi, a mai fost o leziune, probabil o contuzie de intestine cu o necroză, a fost şi o infecţie. (…) Una peste alta, acolo, la Timişoara, spitalul în care a fost internată doamna Anca Petrescu trebuie să intre în carantină să-şi cureţe germenii. Pentru că Timişoara cam pe la toate spitalele, inclusiv la copii au avut astfel de probleme. Din când în când, americanii şi alţii demolează un spital şi fac altul.”.
În concluzie (sub rezerva unui raport medico-legal oficial), dr. Alexandrescu spune: „Aşadar e combinată treaba în acest caz: putem vorbi şi de infecţia din spital şi de infecţia care ţine de traumatism. Oricum, este o prostie să gândeşti şi să dai vina pe Floreasca (n.r. – Spitalul de Urgenţă Floreasca). Venise aici, la spitalul Floreasca, în fază terminală. Aici ei îi aduc când nu mai sunt în stare să facă nimic. Poate într-un stat supercivilizat avea ceva şanse, dar… foarte mici. Asta este opinia mea… deocamdată. Când o să am toate analizele, mai vedem.”
„Dacă noi, legiştii, putem să spunem că moartea este sută la sută din cauza spitalului, sigur că am putea vorbi de o vinovăţie penală”
Întrebat dacă în urma raportului dat de INML ar putea fi cineva pedepsit, legistul dr. Gheorghe Alexandrescu ne explică: „Pe baza legii, fiind vorba de moarte violentă, de un deces în urma unui accident peste care au survenit complicaţii infecţioase, noi, legiştii trebuie să investigăm şi să ne pronunţă. Conform legii, accidentele se investighează medico-legal şi se stabilesc vinovăţiile. Din punct de vedere al cercetării la faţa locului nu ştiu cine este considerat vinovat. Noi stabilim cauza medicală, spunem mecanismele, cum s-a produs totul. Vom arăta că au apărut nişte infecţii, că sunt de spital şi se impun măsurile necesare, dar dacă noi putem să spunem că moartea este sută la sută din cauza spitalului (n.r. – spitalul din Timişoara), sigur că am putea vorbi de o vinovăţie penală (n.r.- din partea medicilor şi a managerilor spitalului). Dacă este doar cu un anumit rol, cu doar o componentă în acest complex de împrejurări medicale, atunci vorbim doar de o eficienţă medicală. Rămâne să fie analizate toate măsurile. Poate că o să se ceară noi expertize. Depinde cât insistă familia pe vinovăţia Timişoarei (n.r. – spitalului din Timişoara). S-ar putea ca famila să spună «Nu, domnule, ăia de la Timişoara, cu toate că ne-au dat microbul mortal, care a fost doar o picătură fatală, au fost nişte îngeri». Poate vor dori să dea vina pe cei de la Bucureşti că n-ar fi rezolvat cu antibiotice. E treaba familie”.
„Voi fi foarte atent pentru că, vorba cuiva: «NE JUDECĂ ISTORIA!» Întrebat cam cât estimează că ar mai putea dura, doctorul Alexandrescu spune: ” Vă repet, e foarte complicat cazul. Şi mă aştept la expertize, la comisii superioare. La noi mai poate dura câteva săptămâni bune. De aceea voi fi foarte atent la raportul final, pentru că… «NE JUDECĂ ISTORIA!».
A fost ilegală incinerarea regizorului-senator? Un legist aruncă bomba: „În cazul Nicolaescu avem cel puţin două implicaţii medico-legale clare. Trebuia anunţat Parchetul!”
„Cei de la spitalul din Timişoara au încercat să dea toată vina pe Floresca, dar nu e aşa. De regulă, aşa fac cei din provincie: trimit bolnavii în faze terminale, ca să scape, să moară la alţii.” – DR. GH. ALEXANDRESCU, medic legist
„Când a fost adus la noi, cadavrul Ancăi Petrescu era o bombă biologică. Era toată împăstată şi umflată de microbi: era hrana microbilor. (…) Germenii din spital sunt rezistenţi. Şi emană un miros extrem de greu. Noi ne protejăm, ne punem măşti, mănuşi câte două-trei. Poate ar trebui să avem nişte săli speciale pentru septici. Mai rău era că nu se putea respira. Am deschis geamul, dar degeaba.” – DR. GH. ALEXANDRESCU, medic legist
„Vom arăta că au apărut nişte infecţii, că sunt de spital şi se impun măsurile necesare, dar dacă noi putem să spunem că moartea este sută la sută din cauza spitalului (n.r. – spitalul din Timişoara), sigur că am putea vorbi de o vinovăţie penală (n.r.- din partea medicilor şi a managerilor spitalului).” – DR. GH. ALEXANDRESCU, medic legist „Una peste alta, acolo, la Timişoara, spitalul în care a fost internată doamna Anca Petrescu trebuie să intre în carantină să-şi cureţe germenii. Pentru că Timişoara cam pe la toate spitalele, inclusiv la copii au avut astfel de probleme. Din când în când, americanii şi alţii demolează un spital şi fac altul.” – DR. GH. ALEXANDRESCU, medic legist 70 de zile au trecut de la tragica şi controversata moarte, pe 30 octombrie 2013, a fostei deputat PRM Anca Petrescu, arhitectul-şef al Palatului Parlamentului (fostă Casa Poporului).