back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, decembrie 22, 2024

DESCOPERIRE INCREDIBILĂ despre LAPTELE românesc. Trebuie să ştii asta!

Distribuiți

Conducerea Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România atrage atenţia că românii cumpără lapte din Olanda etichetat ca fiind produs în ţara noastră. Totodată, pe piaţă se vinde lapte proaspăt făcut din lapte praf.

Dorel Secară, vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), solicită autorităţilor o lege a etichetării, care să impună menţionarea ţării de origine a produselor. Acesta atrage atenţia că, deşi etichetate ca fiind produse în România, multe lactate vin, de fapt, din afara ţării.

„Nu ştie nimeni cât lapte şi câte produse lactate se mai produc în România pentru că anumite multinaţionale aduc lapte din Olanda sau de aiurea, scriu «produs în Bucovina» pe el şi pun poza Joianei cu margareta în gură. Scriu pe el «produs în Bucovina» ca să le dea încredere consumatorilor că este mai puţin poluat. În Olanda, de exemplu, se pune în jur de o tonă de îngrăşăminte chimice la hectar, iar la noi se pun de 10 ori mai puţine. Şi atunci, efectiv, cumpărătorul român este înşelat. Nu vrea nimeni să intervină, am vorbit şi cu cei din Ministerul Agriculturii, şi cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară. Sunt interese, puterea celor din industria lactatelor este mai mare decât a noastră, a fermierilor”, ne-a declarat Dorel Secară.

Lapte proaspăt din lapte praf

Vicepreşedintele FCBR susţine că o lege a etichetării este necesară şi pentru a-i obliga pe producători să menţioneze compoziţia laptelui.

„Există pe piaţă lapte care are conţinut de lapte zero. Au fost descoperite şi brânzeturi fără urmă de lapte. Mai mult, atunci când se vinde lapte proaspăt rezultat din lapte reconstituit, adică din lapte praf, trebuie să fie menţionat pe etichetă, pentru că în aceste cazuri cuvântul «proaspăt» este un fals. Totodată, ar trebui să existe restricţii la produsul final, pentru că se adaugă tot felul de E-uri, care nici măcar nu se regăsesc pe eticheta produsului”, ne spune Dorel Secară.

Laptele românesc ar putea dispărea

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, avertizează că, odată cu eliminarea cotelor de lapte din UE, producătorii români ar putea intra în faliment.

„Ţările vecine, datorită faptului că au subvenţii mai mari pe cap de vacă şi altor măsuri în sprijinul crescătorului de animale, au un preţ la lapte mai scăzut decât au crescătorii din România. Existând şi un TVA foarte mare la noi, sigur că preţul este foarte ridicat şi atunci societăţile comerciale procesatoare vor apela doar la importuri. Există un mare risc ca laptele românesc să dispară definitiv de pe piaţă”, a precizat Dragoş Frumosu.

„Termenul de garanţie este mult prea mare, iar eu suspectez că la o asemenea garanţie nu se poate să nu fie adăugaţi conservanţi şi alte chestii. Un lapte pasteurizat ar trebui să ţină cam 8-12 zile.” – DOREL SECARĂ, preşedinte FCBR

„Un lapte cu procent de grăsime de 4,2 pleacă din fermă cu preţul de 1-1,50 lei pe litru şi ajunge la raft cu 3-4 lei, la o grăsime de 1,5-2%.” – DOREL SECARĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole