Descoperire importantă în râul Vâlsan din Argeș. Cercetătorii s-au bucurat, după ce au organizat cea mai amplă acțiune de inventariere. Eforturile nu au fost în zadar și chiar urmează să se ia mai multe măsuri pentru reproducere.
Identificare importantă în râul Vâlsan din județul Argeș. Oamenii de știință au dat vestea cea mare
Identificare importantă în râul Vâlsan din județul Argeș. Oamenii de știință au dat vestea cea mare pentru că au găsit cel mai rar pește din Europa și posibil chiar din întreaga lume. Este vorba de o specie descoperită prima oară în 1956, de Nicolae Stoica, un student la Facultatea de Biologie.
Aspretele, căci despre el este vorba, este considerat în pericol iminent de dispariție pentru că este văzut într-un număr mic de exemplare și pentru că are un areal extrem de restrâns. Din fericire, ultima cercetare este de bun augur.
În urmă cu foarte puțin timp au fost găsiți 58 de pești. Ce este și mai uimitor este că, această fosilă cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, a fost descoperită în aceeași zonă din râul Vâlsan, chiar de Ziua Internațională a Munților Carpați.
Studiile arată că această specie a fost contemporană cu ultimii dinozauri. Specia este cunoscută de localnicii din județul Argeș, care au reconfirmat existența ei și în urmă cu ceva vreme, când s-au identificat 27 de exemplare.
Publicația internațională BBC a scris despre această descoperire importantă ca fiind „cursa pentru salvarea unui pește vechi de 65 de milioane de ani”. Cu toate acestea există puține informații despre această specie.
Aspretele, un pește rar
„De Ziua Internațională a Munților Carpați am avut prima întâlnire cu aspretele, unul dintre cei mai bătrâni locuitori ai acestor munți. Alături de Alex Gavan și echipa lui, particip la proiectul de conservare al acestei specii deosebit de interesante.
Avem vești minunate, așa că stați pe aproape”, a transmis Dan Dinu pe pagina de Facebook. Conform observatorulph.ro, celebrul alpinist a fost însoțit de o echipă de cercetători internaționali care au luat parte la proiectul din cadrul Fundației Alex Găvan.
Cel mai mare numărul de aspreți descoperiți până acum într-o singură zonă a Vâlsanului îi face pe specialiști să creadă că aceștia au un mediu prielnic și se reproduc. Pentru a se asigura cele mai bune condiții se vor desființa mai multe baraje care au rămas fără utilitate.
Printre distrugerile care au fost oprite până acum se numără: tăierea vegetației de pe maluri și furtul bolovanilor din râu. În același timp, a fost redusă poluarea, în timp ce debitul apei se apropie în prezent de valoarea optimă pentru asprete.
Mai mult decât atât, alpinistul și ceilalți cercetători au solicitat autorităților din județul Argeș să nu mai intervină asupra vegetației din jur. „Aspretele trăiește” este un proiect al Fundației Alex Găvan și este desfășurat în parteneriat cu Fauna and Flora International.