ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Descoperire epocală în Myanmar. Care e treaba cu noua specie

Avatar

Publicat

pe

Oamenii de știință sunt în extaz. Când credeau că așa ceva nu va mai fi posibil, au descoperit o specie nouă. Și nu e vorba de vreun animal microscopic. Din contra.

O nouă specie de maimuţă a fost descoperită în Myanmar, au anunţat miercuri cercetătorii aflaţi în spatele rarei descoperiri, relatează AFP. Potrivit acestora există  câteva sute de exemplare.

Este vorba de o maimuţă de mici dimensiuni, al cărei corp măsoară între 50 şi 60 de centimetri. Aceasta a fost denumită Popa langur (Trachypithecus popa) de oamenii de ştiinţă de la Centrul German de Primatologie (DPZ) şi din cadrul organizaţiei de mediu Fauna and Flora International (FFI), care au identificat-o după cercetări îndelungate. Numele provine de la Muntele Popa, un sit sacru situat pe un vulcan inactiv din centrul Myanmarului.

„Abia identificată, maimuţa-langur Popa este deja ameninţată cu dispariţia”, a avertizat Frank Momberg, unul dintre cercetătorii de la FFI, citaţi într-un comunicat de presă. Există între 200 și 500 de exemplare din această specie, arată oamenii de știință.

Cum a fost descoperită noua specie

Specificitatea noii maimuțe a fost atestată în special prin compararea ADN-ului prelevat din dejecţiile diferitelor populaţii de Trachypithecus, sălbatice sau aflate în captivitate, cu cel al unor specimene istorice, conservate în muzee britanice, germane, americane şi din Singapore.

Advertisement

„Analiza ADN a unui specimen colectat pentru Muzeul de Istorie Naturală din Londra cu mai bine de o sută de ani în urmă a permis descrierea acestei noi specii”, care s-ar fi separat de alte maimuţe-langur în urmă cu aproximativ un milion de ani, a subliniat Christian Roos, cercetător la DPZ.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, specia diferă în special prin culoare, lungimea cozii şi dimensiunea craniului. În perioada următoare, noi studii pe teren şi măsuri de protecţie urgente vor fi efectuate de FFI şi de alte organizații, pentru a salva maimuţele-langur de la dispariţie.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *