ZiarulRing

03-mart.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

DECLARAŢIE-ŞOC! Av. Taşcă: „De marţi, domnul Mircea Băsescu este în AREST NELEGAL!”.

Avatar

Publicat

pe

Cazul „Mircea Băsescu” stă tot mai mult sub semnul paradoxului. De două zile, din punctul de vedere al avocaţilor, fratele preşedintelui ar trebui să fie liber şi, cu toate acestea, Mircea Băsescu se află în continuare… după gratii. Soarta lui va fi hotărâtă, azi, la Curtea Supremă. Aşadar, azi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, va fi pusă în discuţie contestaţia lui Mircea Băsescu privind măsura de prelungire a arestării preventive făcute de Curtea de Apel Constanţa, şi nu de tribunal, așa cum susţin apărătorii lui că ar fi legal.

În funcţie de ce va hotărî Curtea Supremă, avocaţii lui Mircea Băsescu vor solicita revocarea mandatului, întrucât clientul lor a fost văduvit, la prelungirea arestării, de o cale de atac. Şi, pentru asta, mai mult ca sigur, România va mai pierde un proces… la CEDO.

„Nu poţi să ai menţinerea măsurii fără să ai cale de atac”

Apărătorul lui Mircea Băsescu, avocatul Nelu Taşcă, este convins că, de două zile, clientul său stă în puşcărie… nelegal.

„Din punctul meu de vedere, din data de 7 octombrie (n.r. – de marţi), clientul meu, domnul Mircea Băsescu, este în arest nelegal. Puteţi să publicaţi asta fără probleme”, spune avocatul Taşcă, în aşteptarea motivării Curţii de Apel Constanţa, dar şi a deciziei Curţii Supreme, care va tranşa definitiv problema legalităţii prelungirii arestării lui Mircea Băsescu.

„Noi am făcut deja contestaţia la Înalta Curte. Iar instanţa de apel din Constanţa, după ce motivează, trebuie să trimită dosarul la Înalta Curte. Să se judece contestaţia noastră, chiar dacă este inadmisibilă procedural. Imediat după ce se pronunţă Înalta Curte, vom formula cerere de revocare a măsurii (n.r. – de prelungiere a arestului preventiv). Şi, în mod normal, domnul Băsescu trebuie pus în libertate, aşa este normal, pentru că nu poţi să ai menţinerea măsurii (n.r.- de arest preventiv) fără să ai cale de atac”, mai arată avocatul fratelui preşedintelui.

Advertisement

„După soluţia Înaltei Curţi, vom formula cerere de revocare”

Întrebat dacă, din momentul hotărârii Înaltei Curţi – oricare ar fi ea, dat fiind că a fost văduvit de o cale de atac, deci ar fi vorba de un abuz şi de o încălcare grosolană a legii -, Mircea Băsescu ar putea fi automat pus în libertate, avocatul Nelu Taşcă ne-a explicat: „Nu, nu, nu. După soluţia de mâine (n.r. – azi) a Înaltei Curţi, vom formula cerere de revocare. Deci trebuie să avem motivarea Curţii de Apel Constanţa şi încheierea Înaltei Curţi, să vedem în dispozitivul Înaltei Curţi pe ce motiv este inadmisibilă cererea noastră, care se judecă mâine (n.r. – azi). Dacă este pe motiv că la Curtea de Apel Constanţa s-a judecat în ultimă instanţă şi nu avem dreptul la cale de atac, atunci, automat, se impune revocarea mandatului. Pentru că nu poţi să mă judeci doar în primă şi ultimă instanţă, trebuie să am dreptul la cale de atac”.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *