De ce să nu faci duș când plouă afară. Sfaturi utile pe timp de furtună din partea unui specialist. Inspectoratul pentru Situații de Urgență trage un semnal de alarmă în această privință. Ce trebuie să știe oamenii.
Care e motivul pentru care nu e bine să faci duș când plouă. Ponturi prețioase despre furtună de la un expert în fizică
Silviu Gurlui, un cunoscut profesor de fizică, a spus care este motivul pentru care nu e bine să faci duș când plouă. Expertul are câteve ponturi prețioase despre furtună și despre fenomenele care au loc în timpul acestora.
Prin intermediul unei postări de pe Facebook, ISU recomandă evitarea băilor și sălilor de baie atunci când plouă pentru că toate conductele instalațiilor sanitare pot conduce electricitatea. Așa pot apărea tot felul de incidente neplăcute.
„În anumite condiții, funcție de descărcarea, de sarcinile pozitive strânse la sol apar astfel de descărcări în anumite zone.
Pentru că în locuințele noastre există o ramificație întreagă, fie de țevi care alimentează apa curentă, fie că este vorba despre instalații pentru colectare apei, fie că este vorba despre instalații de aerisire care urcă spre zona superioară a blocului.
Toate acestea formează de fapt o ramificație de – să spunem într-un mod direct – de fire electrice, putem să ne imaginăm acest lucru. Orice încărcare electrică din spațiul învecinat se poate propaga ușor spre zonele din interiorul clădirii.
E vorba mai ales de baie, de duș, de toate aceste zone unde circulă apă, pentru că apa potabilă conține săruri și conduce curentul electric”, a explicat specialistul Silviu Gurlui pentru digi24.ro.
Ce nu e bine să facem pe timp de furtună
Profesorul de fizică mai bine că este bine să deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectate. În plus, furtunile sunt periculoase, mai ales atunci când sunt însoțite de descărcări electrice și tunete.
Atunci când plouă puternic afară oamenii nu trebuie să stea în preajma obiectelor înalte care au rolul de a conduce curentul electric. Totodată, nimeni nu trebuie să stea lângă copaci când tună și nici în preajma piscinelor.
Descărcările electrice sunt extrem de periculoase și pot agrava sănătatea. În altă ordine de idei, Silviu Gurlui susține că este bine să reluăm activitățile casnice la aproximativ 30 de minute de la ultimul tunet pentru a fi în siguranță.