ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

De ce să nu arunci niciodată laptele expirat. Îl poți folosi în numeroase moduri, deși poate nu știai

Avatar

Publicat

pe

De ce să nu arunci niciodată laptele expirat. Acesta încă mai poate fi folosit în numeroase moduri, iar mulți oameni nu știau.

De ce să nu arunci niciodată laptele expirat

Laptele expirat poate prezenta riscuri pentru sănătate, deoarece bacteriile pot începe să se dezvolte în el după data de expirare.

Cu toate acestea, există câteva utilizări potențiale pentru laptele expirat, în funcție de gradul de expirare și de starea sa.

Laptele care a expirat dar nu a fost deschis niciodată este cel mai bun exemplu în care mai poate fi folosit.

Puteți folosi laptele expirat în rețete pentru biscuiți, clătite, prăjituri sau alte deserturi în care laptele este un ingredient. Bacteriile pot fi distruse prin gătirea la temperaturi ridicate.

Dacă laptele este cu doar câteva zile peste data de expirare și nu prezintă semne vizibile de deteriorare sau miros neplăcut, este posibil să fie încă bun pentru a fi băut sau folosit în cafea sau ceai.

Advertisement

Puteți utiliza laptele expirat pentru a fermenta produse lactate, cum ar fi iaurt sau brânză. Procesul de fermentare poate ajuta la eliminarea sau reducerea bacteriilor nocive.

În general, laptele expirat cu doar câteva zile peste data de expirare poate fi folosit cu succes pentru a face iaurt sau alte produse lactate fermentate.

Cum să faci iaurt din lapte expirat

Poți să faci iaurt din lapte expirat, cu condiția ca laptele să nu fie putred sau să prezinte mirosuri neobișnuite sau aspect suspect.

În general, laptele expirat cu doar câteva zile peste data de expirare poate fi folosit cu succes pentru a face iaurt sau alte produse lactate fermentate.

Ingrediente necesare:

Lapte expirat (cu câteva zile peste data de expirare, dar într-o stare bună)
Cultură de iaurt sau iaurt cu probiotice
Oala sau vasul în care vei face iaurtul
Termometru
Loc cald pentru fermentare

Pune laptele într-o oală și încălzește-l la aproximativ 82-85°C. Folosește un termometru pentru a măsura temperatura. Acest proces ajută la sterilizare.

Advertisement

După ce laptele a ajuns la temperatura corespunzătoare, răcește-l la aproximativ 43-46°C. Amestecă în lapte o cantitate mică de iaurt cu probiotice sau cultură de iaurt. Acesta va servi ca starter pentru fermentare.

Pune amestecul într-un recipient acoperit și păstrează-l într-un loc cald (incubator sau altă zonă călduroasă) pentru aproximativ 6-12 ore sau până când iaurtul se îngroașă la consistența dorită. Apoi trebuie dat la rece.

Dacă laptele este prea vechi sau prezintă semne evidente de deteriorare, puteți turna-l în compostul dvs. Aceasta poate fi o modalitate ecologică de a-l elimina și de a îmbogăți solul.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *