Nicolae Ceaușescu a schimbat mai multe tradiții și obiceiuri în timpul regimului comunist, în încercarea de a șterge din conștiința colectivă sărbătorile creștine. Așa s-a ajuns ca vreme de câteva decenii Moș Crăciun să fie Moș Gerilă, iar bradul de Crăciun să fie pomul de iarnă.
Nicolae Ceaușescu l-a transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă
La jumătatea secolului XX, comuniștii l-au transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă, întrucât își doreau ca poporul român să devină ateu și să nu mai păstreze tradițiile și obiceiurile creștine. Astfel, timp de câteva decenii, zilele de Crăciun au fost lucrătoare, iar Moș Gerilă a venit în noaptea de Revelion. Ziarele vremii au contribuit din plin la demersul comuniștilor, astfel că sărbătorile de Crăciun au deveni sărbători de iarnă.
Sărbătorile de iarnă începeau abia după 27 decembrie, iar Moș Gerilă venea în casele copiilor fie în noaptea de 30 spre 31 decembrie, fie în noaptea de Revelion. Amuzant este că Moșul nu doar aducea cadouri copiilor cuminți, dar primise și trăsăturile unui activist de partid.
Serbările pomului de iarnă se țineau în fabrici și uzine. Copiii erau chemați în fața moșului, recitau poezii, fredonau cântece și primeau pungi pline cu dulciuri. Până și versurile melodiilor cântate în perioada sărbătorilor de iarnă aveau tentă socialistă. Pentru că darurile erau produsul socialismului, recunoștința copiilor trebuia îndreptat către partid.
Colindele au fost și ele schimbate, iar Plugușorul nu a mai fost auzit ani buni. Acesta a fost înlocuit cu o variantă care a primit, cum era de așteptat, acceptul partidului. Așa s-a ajuns ca, la un moment dat, copiii care mergeau să colinde să spună poezii în care își arătau recunoștința față de partid și de Nicolae Ceaușescu.
Lucrurile au revenit la normal abia după căderea regimului comunist, în urma Revoluției din decembrie 1989.