Tuturor ne mai trosnesc, mai mult sau mai puţin, articulaţiile.
Nu e grav, dar, potrivit medicilor, ar trebui să luăm nişte vitamine şi minerale şi chiar să mergem la reumatolog.
Mulţi oameni se tem că suferă de vreo boală dacă le trosnesc articulaţiile sau că, în timp, îşi vor pierde forţa, însă, în majoritatea cazurilor, aceste zgomote nu constituie un motiv de îngrijorare. Dacă vă trosnesc fecvent articulaţiile, dar nu aveţi dureri, trebuie să aveţi grijă să vă hidrataţi corespunzător şi chiar să luaţi, la recomandarea medicului, trofice articulare sau suplimente alimentare.
„Articulaţia este ca o capsulă în care oasele se unesc, iar prezenţa lichidului sinovial permite mişcarea. Trosnetele care se aud uneori apar pentru că articulaţiile se comprimă, iar fluidul şi gazele din această capsulă fac zgomot”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Când trebuie să mergem la medic
„Dacă trosniturile oaselor sunt însoţite de durere, înroşire a zonei sau umflarea ei, este obligatoriu să mergeţi la reumatolog sau la ortoped. Astfel vă asiguraţi că nu sunteţi în pericol de a face artroză. Pentru a vă menţine sănătatea oaselor şi, implicit, a articulaţiilor, trebuie să vă menţineţi greutatea corporală în limitele normale şi să vă plimbaţi măcar jumătate de oră pe zi. De asemenea, dacă medicul v-a recomandat un tratament, trebuie să-l urmaţi pentru a vă proteja cartilagiile şi oasele”, recomandă dr. Laurenţiu Luca.
Remedii naturiste
Frunzele de păpădie ajută la combaterea durerilor articulare. Ideal este ca, vreme de o lună, să le adăugaţi zilnic în salate.
Ceaiul de urzică poate fi, de asemenea, de un real folos în durerile articulare deoarece această plantă, ca şi păpădia, ajută la detoxifierea organismului. De asemenea, trebuie să utilizaţi frecvent, în salate, ulei de măsline, pentru că are proprietatea de a bloca procesele inflamatorii. În plus, seara, înainte de culcare, sau dimineaţa, înainte de micul dejun, puteţi lua câte o linguriţă de ulei de măsline.
În ce zone apar frecvent:
-genunchi
-degete
-coloană vertebrală
-coate
-umeri
Cauzele zgomotelor
- când rotula nu este aliniată în structura articulară, ea se freacă de ţesuturi
- ruptură/fisură a meniscului
- calcifierea ligamentelor
„Când trosniturile sunt asociate cu durere, poate fi semn de afectare a suprafeţei articulare.”, Dr. Laurenţiu Luca
„Încheieturile oaselor trosnesc atunci când avem o cantitate de lichid articular mai mică decât cea normală.”, Dr. Laurenţiu Luca
https://www.ziarulring.ro:80/stiri/sanatate/224460/De-ce-ne-trosnesc-articulatiile