Ingredient foarte popular în multe rețete culinare, ceapa este o legumă care se bucură de multă apreciere. Specialiștii ne explică, însă, de ce este mai bine pentru organism să mâncăm ceapă roșie, în detrimentul celei albe.
Bogată în vitaminele a, b și c, săruri minerale, substanțe cu caracter antibiotic și diuretice, ceapa roșie nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică. Ea are în compoziție fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc și fier, acid folic și biotină.
Antidotul crizelor de nervi
Ceapa roșie are efect calmant și poate liniști crizele de nervi și atacurile de panică. Este suficient doar să o miroși. De asemenea, mirosul ei, sau faptul că o mâncați la cină, vă poate scăpa de insomnia. De asemenea, fiind un puternic analgezic și antiinflamator, ceapa roșie poate calma durerile reumatice și pe cele provocate de gută. Taie ceapa rondele, așeaz-o pe un tifon și încălzește-o la aburi, iar apoi pe un capac întors se fixează pe locul dureros și inflamat. În caz de sinuzită se pot face inhalații cu aburi de ceapă roșie. Inhalațiile se fac, de obicei seara, înainte de culcare, și nu se mai iese apoi afară din casă. Durerile de cap și chiar migrenele trec dacă se leagă capul, pentru câteva minute, cu o cataplasmă de ceapă. De asemenea, ceapa roșie este foarte bună și în cazul tusei, durerii în gat, răcelii sau gripei.
Nu îngrașă!
Permisă în orice cură de slăbire, ceapa roșie exercită un puternic efect alcalinizant asupra organismului, ceea ce ajută la remineralizarea și eliminarea toxinelor din corp, mult mai ușor și mai rapid. Este și un foarte bun diuretic. Mai mult, această legumă conține falvonoizi, substanțe ce împiedică depunerile de cholesterol pe artere și previne bolile cardiovasculare.