Nu este nevoie de o copilărie perfectă pentru a deveni un adult echilibrat. E nevoie, în schimb, să fie îndeajuns de bună. Cât de bună, descoperiți în rândurile următoare. Îndrumători ne vor fi psihoterapeuții Jeffrey A. Young și Janet S. Klosko, autorii studiului „Cum să-ți reinventezi viața” (Editura Trei, 2023).
„Un copil are totuși anumite nevoi (esențiale) pentru a crește fericit și echilibrat”, apreciază psihologul Jeffrey A. Young. Mai precis? „În primul rând, are nevoie de o siguranță de bază, apoi de interrelaționare umană, de autonomie, stimă de sine, exprimare de sine și, nu în ultimul rând, de limite realiste. Dacă aceste nevoi sunt împlinite, copilul va avea o dezvoltare psihologică armonioasă. Problemele apar atunci când aceste nevoi nu sunt suficient satisfăcute. Aceste lipsuri reprezintă ceea ce considerăm noi a fi capcane mentale”. Să aprofundăm, dar, aceste „nevoi”. Ordinea e cea stabilită de psihoterapeuții Jeffrey A. Young și Janet S. Klosko.
Siguranța de bază
„Fiecare această nevoie este însoțită însă și de anumite capcane mentale care pot întrerupe fluxul pozitiv în dezvoltarea unui individ. „De pildă – a urmat Janet S. Klosko -, capcanele ce țin de siguranța de bază sunt cele mai profunde. Ele sunt semnalate devreme, chiar și un bebeluș le poate cădea victimă. Pentru un nou-născut sentimentul siguranței este absolut fundamental. Reprezintă o chestiune de viață sau de moarte”. Dar ce înseamnă, ce implică, concret, aceste curse? „Capcanele ce țin de siguranța de bază se referă la modul în care un copil este tratat de către propria familie. Amenințarea abandonului sau a abuzului vine, de regulă, din partea persoanelor apropiate, din partea celor care ar trebui să ne iubească, să ne îngrijească și să ne apere”.
Citește articolul integral aici.