România se îndreaptă cu pași repezi către o nouă criză financiară. Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, avertizează că statul riscă să repete scenariul dureros din perioada 2008-2010.
Motivele principale le reprezintă dezechilibrele bugetare uriașe și lipsa de măsuri concrete pentru redresare.
România riscă să intre din nou într-o „curbă de sacrificiu”, avertizează Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, într-un mesaj alarmant adresat guvernanților. Acesta subliniază că lecțiile crizei economice din 2008-2010 au fost ignorate, iar finanțele publice sunt din nou pe marginea prăpastiei, din cauza deficitului bugetar galopant și a lipsei de reforme autentice.
„România va avea o curbă de sacrificiu, nu peste mult timp. Îmi pare rău că spun aşa ceva, dar nu am învăţat nimic din greşelile trecutului,” a declarat Dăianu, punctând că măsurile de austeritate vor fi, cel mai probabil, inevitabile.
Semnalul de alarmă vine și în contextul în care o analiză Erste atrage atenția că politica fiscală indecisă pune în pericol ratingul de țară al României. Cu un deficit bugetar estimat la 9,28% din PIB în 2024 și datorii în creștere accelerată, țara riscă retrogradarea la categoria „junk” de către agențiile de rating, ceea ce ar scumpi împrumuturile și ar adânci criza financiară.
Guvernul este presat să ia măsuri rapide și concrete: reducerea cheltuielilor publice, limitarea împrumuturilor și, inevitabil, creșterea taxelor. Totodată, Erste avertizează că amânarea reformelor fiscale din motive electorale pune sub semnul întrebării ținta de deficit de 7% stabilită pentru acest an.
În lipsa unor măsuri clare, România riscă o explozie a datoriei publice, ce ar putea depăși 100% din PIB până în 2035, transformând actualele dezechilibre într-o povară greu de susținut pentru viitoarele generații.
Guvernul se pregătește să aplice măsuri dure pentru reducerea deficitului, inclusiv taxe mărite
Guvernul Ciolacu 2 nu va mai putea amâna luarea de măsuri economice dure pentru reducerea deficitului bugetar, au declarat surse oficiale pentru Știrile PRO TV.
Astfel, conform surselor citate, începând cu luna iunie, Guvernul PSD-PNL-UDMR este forțat să aplice măsuri dure pentru reducerea deficitului, iar, pentru asta, sunt avute în vedere două planuri.
Prima variantă luată în calcul este ca viitoarele măsuri, care vor fi nepopulare, să fie luate de un Guvern remaniat.
Iar al doilea plan avut în vedere – mai spun sursele oficiale – este ca reducerea deficitului bugetar să fie realizată de un Guvern cu totul nou, de la premier și până la miniștri. În acest sens, este posibil să se încerce și lărgirea coaliției de guvernare prin cooptarea USR.