Produsele româneşti din carne vor avea gustul şi calitatea de dinainte de 1989.
Ministerul Agriculturii a decis să reglementeze compoziţia mezelurilor, care va trebui să respecte STAS-urile concepute cu mai bine de 30 de ani în urmă.
Ministerul Agriculturii pregăteşte schimbări majore în domeniul produselor alimentare, în ce priveşte calitatea şi siguranţa preparatelor din carne, lapte, dar şi în panificaţie. Instituţia a emis un proiect de ordin privind atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor româneşti consacrate.
Potrivit acestuia, toate alimentele fabricate după reţete consacrate vor trebui să respecte reţetele şi STAS-urile stabilite pe vremea lui Ceauşescu. Acestea vor avea aplicat logoul special al Ministerului Agriculturii, care le va garanta consumatorilor siguranţa produselor. „Noi vrem să scoatem în evidenţă produsele de calitate, produsele sigure, care să fie garantate de o autoritate a statului.
În prima parte, o să începem cu 20 de produse, în aşa fel încât, uşor-uşor, să le acoperim pe toate. Se vor depune caiete de sarcini, cu tot ce înseamnă reţete mai vechi de 30 de ani, pentru că atunci lucrurile erau în regulă şi chiar se producea de calitate. Producătorii trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în STAS-urile de acum 30 de ani, legate de compoziţie, de calitate, de ingrediente.
Sunt o serie întreagă de produse româneşti care se făceau pe vremea lui Ceauşescu şi erau foarte bune. Se vor respecta atât cantitatea procentuală de materie primă, cât şi ingredientele respective”, ne-a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii. Se întorc ingredientele naturale Respectarea reţetei consacrate ar putea însemna şi renunţarea la aditivii alimentari, care nu se utilizau în urmă cu 30 de ani.
„De ceva timp s-a dat libertate agenţilor economici să umble la ingredientele care alcătuiesc reţeta unui produs şi atunci producătorii au redus costurile pentru a obţine profituri mai mari. Reducerea costurilor se realizează în principal prin înlocuirea ingredientelor cu valoare nutritivă ridicată, cum ar fi carnea, cu pasta de oase, carnea dezosată mecanic.
Pe vremea lui Ceauşescu, cel puţin produsele din carne erau foarte sănătoase, pentru că procentul de ingrediente naturale din acele reţete era unul foarte ridicat, se foloseau condimente naturale, nu aditivi care imită condimentele, pentru că atunci nu exista preocuparea asta pentru profit dusă la extrem”, ne-a precizat Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor. „
Ne vom întoarce cu 30 de ani în timp, la vechile STAS-uri pentru produse alimentare, care erau funcţionale.” – Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii „Esenţa acestui ordin este legată de compoziţie şi calitate, pentru că în piaţă sunt tot felul de produse care nu întotdeauna corespund cu ce este pe etichetă, cu ce este în interiorul produselor.” – Viorel Morărescu „Printre primele produse cu reţete consacrate s-ar putea găsi salamul de Sibiu, toba, babicul, telemeaua şi brânza de Sibiu.” – Viorel Morărescu
https://ziarulring.ro/stiri/eveniment/228341/CUTREMUR-pe-piata-mezelurilor-Producatorii-vor-utiliza-retetele-stabilite-pe-vremea-lui-Ceausescu