back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, decembrie 8, 2024

Cutremur electoral: CCR ar putea cere renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale!”

Distribuiți

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat până vineri, 29 noiembrie 2024, decizia privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, în urma contestațiilor depuse de candidații Cristian Terheș și Sebastian Popescu, clasați pe pozițiile 9 și 12. Surse oficiale au indicat că CCR intenționează să solicite renumărarea voturilor din primul tur.

Conform informațiilor obținute de Știrile Pro TV, CCR ar fi respins deja contestația lui Sebastian Popescu, în timp ce decizia privind solicitarea lui Cristian Terheș a fost amânată. De asemenea, Curtea ar urma să ceară Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) toate materialele discutate în cadrul consiliului referitoare la procesul electoral și să solicite documente suplimentare de la Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Pe ordinea de zi a ședinței CCR de vineri, programată pentru ora 14:00, se află cererile de anulare a primului tur de scrutin depuse de Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș, precum și confirmarea sau validarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.

Între timp, la Palatul Cotroceni, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a discutat posibilele riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici asupra infrastructurilor IT&C implicate în procesul electoral.

Argumentele contestatarilor:

  • Sebastian Popescu acuză candidatul independent Călin Georgescu de încălcarea legii electorale prin finanțarea ilegală a campaniei, susținând că acesta a beneficiat de sprijin din partea unor entități externe cu scopul de a destabiliza România. Popescu subliniază că, deși AEP a raportat cheltuieli zero pentru campania lui Georgescu, acesta a desfășurat o amplă activitate de promovare, obținând peste 2,1 milioane de voturi, ceea ce implică resurse logistice și financiare considerabile.
  • Cristian Terheș a declarat că alegerile au fost fraudate, afectând clasamentul primilor doi candidați. El a menționat intervenții publice ale unor membri USR, precum Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu, care au îndemnat românii din diaspora să o voteze pe Elena Lasconi. Terheș a observat că diferența dintre Lasconi și candidatul de pe locul 3 este foarte mică și a susținut că au existat campanii online neautorizate care au influențat votul.

Prevederi legale:

Conform articolului 52 din Legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, CCR poate anula alegerile dacă se constată fraude care ar putea modifica atribuirea mandatului sau ordinea candidaților pentru turul al doilea. În acest caz, Curtea dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor. Cererea de anulare poate fi făcută de partide politice, alianțe sau candidați în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării și trebuie motivată și însoțită de dovezi.

Reacții politice:

  • Călin Georgescu, clasat pe primul loc în urma primului tur, a declarat că o eventuală anulare a alegerilor ar fi „de neimaginat” și ar submina democrația.
  • Elena Lasconi, candidatul USR, a afirmat că anularea primului tur ar reprezenta o încălcare gravă a democrației, subliniind că deja au existat interferențe nedemocratice în procesul electoral.

Decizia finală a CCR este așteptată cu interes, având potențialul de a influența semnificativ procesul electoral și încrederea publicului în instituțiile democratice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole