ZiarulRing

23-apr.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Cum vor aleșii să-i țină pe tineri în țară: cu scrisorele de la președinte și copii după Constituție

Avatar

Publicat

pe

Diaspora românească este una dintre cele mai mari din lume, iar tinerii continuă să plece cu miile din țară, în fiecare an, în căutarea unei vieți mai bune.

Însă parlamentarii „Dreptei Unite” spun că au găsit soluții pentru a-i determina pe români să nu mai fugă mâncând pământul în cele patru zări. Una dintre acestea este acordarea unui „pachet civic de majorat” fiecărui tânăr, la împlinirea vârstei de 18 ani, după cum reiese dintr-un proiect de lege propus de un senator USR. Acest cadou de majorat din partea statului nu va conține, însă, vreo locuință cu chirie modică ori o sumă consistentă, care să-i dea tânărului startul în viața de adult, ci o copie după Constituție și o scrisoare de felicitare de la președintele României, „o asigurare că statul se gândeşte la el”. În același timp, parlamentarii coalizați în jurul lui Ludovic Orban îi ispitesc pe românii din diaspora să se întoarcă în țară cu locuri de muncă „bine plătite”. Concret, vor să acopere, de la bugetul de stat, 50% din salariul brut al persoanelor care se angajează în România, dar nu mai mult de 3.000 de lei, în primul an de contract. 

Propunerea legislativă pusă marți în dezbatere, la Senat, de senatorul USR Raoul-Adrian Trifan, vizează „instituirea unui nou concept – pachetul civic de majorat – un pachet de dimensiuni mici care conţine o copie a Constituţiei şi o scrisoare de la Preşedintele României la care orice cetăţean de 18 ani cu domiciliul în România să aibă dreptul”. 

„Un gest care să vină ca un prilej de încurajare pentru tinerii ţării noastre. Ca o asigurare că statul se gândeşte la ei şi că pune preţ pe educaţia şi implicarea lor civică”, subliniază inițiatorul Legii pachetului civic de majorat. 

Citește articolul integral aici.

Advertisement