Cozonacul este unul dintre produsele care nu vor lipsi de pe mesele noastre, de Crăciun. Până să ajungem să gustăm din el este nevoie de respectarea unor pași pentru coacere. În fiecare regiune a țării s-au răspândit diferite rețete, dar care au ingrediente în comun.
Ce greșeală fac unele gospodine atunci când frământă aluatul pentru cozonac
Unele gospodine nu reușesc să prepare întotdeauna cozonacul așa cum și-ar fi dorit, deși au depus mult efort și au alocat câteva ore din timpul lor zilnic. Profesioniștii în arta culinară au o explicație. Totul constă în a utiliza un anumit ingredient cu moderație.
Textura aluatului pentru cozonac este foarte importantă. Dacă nu este frământată corespunzător, după o rețetă, în mod cert vor apărea și erorile. De asemenea, făina este musai să fie una de calitate, căci dacă veți folosi una veche, nu este de mirare, de exemplu, dacă aluatul va fi lipicios.
Totuși, cea mai mare greșeală a unor gospodine nu este făina veche, de calitate slabă, ci cantitatea de zahăr. Un volum prea mare nu mai permite drojdiei să ajute aluatul să crească și să fie cât mai pufos. Așadar, va fi unul dens și lipicios.
Prea mult zahăr strică aluatul pentru cozonac
Procesul de dospire are nevoie de o cantitate mică de zahăr, iar prin aceasta facem un bine și sănătății organismului nostru. Prea mult zahăr activează celulele de îmbătrânire prematură, căderea părului, apariția ridurilor sau favorizează apariția unor boli precum diabetul.
Pe lângă zahăr, gospodinele trebuie să fie atente și la cantitățile de ulei și la numărul de ouă adăugate. În loc de 12, cum fac multe dintre ele, pot pune doar jumătate, adică șase gălbenușuri. Acestea trebuie să fie separate de albuș.
În loc să fie aerat și pufos, aluatul va arăta ca și când nu are drojdie, din cauza uleiului și zahărului prea mult puse, iar în lipsa procesului de creștere, cozonacul nu va ieși deloc așa cum v-ați aștepta. Totodată, nu mai adăugați nici multă umplutură.
Cozonacul se umple adesea cu nucă și cacao, cu rahat, cu stafide sau cu ciocolată, dar dacă și pe acestea le veți folosi într-o cantitate exagerată, nu va fi de mirare apoi de ce cozonacul nu a ieșit mare, pufos. Va avea în loc o textură prea tare. De altfel, nici gustul nu va fi pe măsura așteptărilor.
Pe lângă toate acestea, aflați și că timpul de creștere al aluatului este foarte important. Este nevoie să-i alocăm o oră pentru a se mări și trebuie să-l acoperim bine cu prosoape de bucătărie. Feriți-l de aerisire, deoarece se va lipi apoi de sucitor.