De mai bine de un an, un scenarist din România se judecă la Tribunalul Bucureşti cu producătorii americani, pe care îi acuză că i-au furat ideea care a stat la baza realizării filmului „Escape Plan”, cu Sylvester Stallone şi Arnold Schwarzenegger în rolurile principale.
Lucian Ciuchiţă cere despăgubiri în valoare de 10 milioane de dolari. „ring” a aflat, în exclusivitate, cum îşi susţine cauza scenaristul şi care sunt argumentele americanilor în instanţă. În toamna anului 2012, Lucian Ciuchiţă termina scenariul „Prizonierii apelor”, o poveste despre doi indivizi care încearcă să evadeze dintr-o puşcărie aflată pe un petrolier.
„I-am prezentat scenariul regizorului Ion Ionescu, care a trăit 20 de ani la Hollywood şi realizase şase filme acolo. În octombrie 2012 a plecat la Hollywood, spunându-mi că o să prezinte scenariul câtorva producători. După câteva săptămâni ne-am întâlnit şi mi-a mărturisit că producătorii au spus că scenariul este bun, dar bugetul e prea mare şi nu ar dori să investească atât de mulţi bani”, ne-a relatat scenaristul.
Un an mai târziu, Ciuchiţă a aflat de la un prieten despre proaspăt lansatul „Escape Plan”, film care copiază mai multe idei din scenariul său. Mai mult, în urma unei expertize, Uniunea Cineaştilor din România a ajuns la concluzia că acesta a plagiat scenariul „Prizonierii apelor”. După ce, iniţial, Lucian Ciuchiţă a încercat să ajungă la o înţelegere cu producătorii peliculei americane, nereuşind, a decis să îi acţioneze în instanţă, dosarul fiind judecat la Tribunalul Bucureşti.
Americanii se apără folosind un alt film Reprezentanţii producătorilor americani au depus la instanţa din România mai multe documente în încercarea de a demonstra că filmul nu este plagiat. Ei susţin că „Escape Plan” are la bază producţia „The Tomb”, filmată în anul 2012. Aceasta prezintă povestea a doi terorişti care încearcă să evadeze dintr-o închisoare subterană situată la graniţa statului Kazahstan, similară celei de la Guantanamo.
În primăvara anului 2013, la şase luni după ce Ion Ionescu a dus scenariul în SUA, producătorii filmului „The Tomb” au decis brusc să schimbe numele în „Escape Plan”, dar şi povestea. Totuşi, potrivit lui Lucian Ciuchiţă, aceasta are aproximativ 60 de puncte comune cu scenariul său. Avocata scenaristului, Ana Maria Mihălcescu, susţine că producătorii americani nu puteau face aceste schimbări fără să fi citit „Prizonierii apelor”.
„Ei susţin că au realizat filmul anterior creării scenariului nostru. Este incontestabil că au făcut «The Tomb», apare în articole de presă. Problema este în ce măsură «The Tomb» e, de fapt, «Escape Plan». Toate documentele depuse la dosar sunt de la filmul «The Tomb», din 2012. Au pretins că astea sunt toate şi că, de fapt, «Escape Plan» este «The Tomb». Dar în 2012, când au început filmările, nu aveau niciun alt scenariu înregistrat decât cel din 2007, care nu are nicio legătură cu filmul”, ne-a explicat avocata.
âMai mult, scenariul lui Lucian Ciuchiţă a fost înregistrat la Dacin Sara, o societate pentru protejarea drepturilor de autor, în februarie 2013, cu mult înainte ca producătorii filmului „The Tomb” să facă schimbările respective. O expertiză va soluţiona problema Deşi Lucian Ciuchiţă a depus la dosar expertiza realizată de Uniunea Cineaştilor, completul de judecată a cerut efectuarea unei noi expertize, care urmează să fie finalizată în curând. Odată depusă la dosar, completul de judecată va avea toate documentele necesare pentru a da o sentinţă. Decizia nu va fi însă definitivă, existând două căi de atac.
137 de milioane de dolari a încasat „Escape Plan” la box-office.
„Suntem încrezători că vom câştiga acest proces pentru că adevărul trebuie să iasă la lumină.”, LUCIAN CIUCHIŢĂ, scenarist