ZiarulRing

ULTIMA ORĂ

CULINAR

Cum se făcea dulceața în urmă cu 300 de ani

Publicat

pe

În urmă cu 20 de ani apărea la Editura Fundației Culturale române volumul „O lume într-o carte de bucate – carte întru care să scriu mâncările de pește i raci, stridii, melci, legumi, erburi și alte mâncări de sec și de dulce, dupre orânduiala lor” – ce cuprinde o colecție de rețete din epoca brâncovenească.

Manuscrisul este considerat ca fiind cea mai veche carte de bucate din Tara românească și moldova.

Apariția editorială este rodul cercetarii unui istoric specializat în secolul al xvii-lea, ioana constantinescu, cea care a realizat transcrierea textului, prefata si postfata cărții. Un amplu și documentat studiu introductiv, privind “masa la romani”, este realizat de matei cazacu (centre nationale de la recherche scientifique, paris).

Servirea musafirilor cu dulceață, șerbet și cafea – obicei oriental – devenise literă de lege și pentru ospitalitatea românească chiar și înainte lui constantin brâncoveanu. Și pentru că suntem în plin sezon de făcut dulcețuri vă arătăm mai jos cum se făceau acestea în urmă cu trei secole.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *