back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, decembrie 22, 2024

Cum poți să dovedeşti, de fapt, vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă și angajatorul nu mai există. Milioane de români trebuie să știe. O să te ajute enorm la pensie

Distribuiți

Cum poți dovedi vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă, iar angajatorul la care ai lucrat nu mai există. Metoda vine în sprijinul tuturor românilor și este foarte utilă pentru cei care vor sau urmează să iasă la pensie.

Cum îți dovedești vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă și nici angajatorul nu mai există

De ani buni, cărțile de muncă pentru angajați nu se mai întocmesc, iar oameilor le este greu să-și demonstreze vechimea. Principalul mod prin care se poate face este adeverința de vechime.

Din 28 noiembrie 2016, angajatorii, instituțiile și autoritățile publice sunt obligate ca în momentul în care contractul unei persoane se încheie un astfel de document. În caz contrar, amenzile sunt usturătoare, cuprinse între 100 și 3000 de lei.

Salariatul are dreptul să solicite adeverența de vechime, iar angajatorul are la dispoziție 15 zile de la data cererii. Totodată, încă din anul 2011, evidența muncii se realizează electronic, în registrul Revisal, ce poate fi accesat online.

Adeverința de este eliberată, conform legii, la cererea oricărui salariat sau fost salariat, în baza paragrafului 5 al art. 34 din Codul Muncii. „(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate“.

Ce se întâmplă când angajatorul nu mai poate elibera adeverința

Totuși, dacă angajatorul are motive obiective pentru care nu poate elibera adeverința de vechime, salariatul o poate cere de la inspectoratul teritorial de muncă din zona în care firma respectivă are activitatea. Pentru asta, trebuie să achite 20 de lei/ document.

În cazul în care o persoană a rămas fără carte de muncă și nici angajatorul nu mai există, nu înseamnă că nu-și mai poate demonstra vechimea. Cazul poate fi rezolvat ci ajutorul justiției, după cum a stabilit Înalta Curte.

Astfel, trebuie chemată în instanță casa de pensii. Aceasta este instituția care poate emite deciziile de pensie pe baza datelor care certifică stagiile de cotizare, iar hotărârea judecătorească prin care se recunoaşte vechimea este un astfel de document.

Totuși, atunci când cel interesat nu deține dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea în diferite grupe, poate fi dat în judecată deținătorul arhivei. Astfel, chiar și fără carte de muncă, salaritul va primi o o adeverinţă constatatoare a raportului de muncă, scrie adevărul.ro. 

Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole