ZiarulRing

17-sept.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Cum ne păzim pielea la mare. Peste 50 de suspiciuni de cancere cutanate, depistate anul trecut la turiștii de pe Litoral

Avatar

Publicat

pe

„Dacă ai avut o dată un cancer de piele, chiar dacă ai scăpat de el în totalitate, nu înseamnă că nu ai riscul să îl faci și pe al doilea”, este avertismentul dermatologilor, care, la început de sezon estival, fac mai multe recomandări cu privire la monitorizarea alunițelor și altor semne apărute pe piele, chiar dacă modificările ori leziunile apărute sunt foarte mici: „Căutați «rățușca cea urâtă»”. 

„În ultimii 40 de ani, a crescut de 4-5 ori prevalența și incidența melanomului pe glob. Din fericire, metodele de diagnostic pe care le avem în momentul de față, multe dintre ele sunt neinvazive. Poate cea mai utilizată este dermatoscopia, pentru care noi, ca societate, ne-am luptat foarte mult să obținem decontare”, a spus prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie (SRD), cu ocazia lansării Campaniei Euromelanoma 2024, o campanie de conștientizare și un program suport oferit pacienţilor cu cancer de piele, derulate sub sloganul „Trăieşte şi învaţă + Învaţă să trăieşti”.

Societatea Română de Dermatologie vrea, astfel, să crească gradul de implicare multidisciplinară în abordarea şi monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de piele, continuând în acelaşi timp şi programele clasice de screening dermatologic la nivel naţional.

Dermatologii le recomandă oamenilor să-și monitorizeze alunițele și alte semne apărute pe piele sau chiar la nivelul mucoaselor (în cavitatea bucală, spre exemplu) și meargă la un consult chiar dacă modificările ori leziunile apărute sunt mici. În cazul melanomului, spre exemplu, metastazele apar și în cazul unor leziuni foarte mici, de nivelul milimetrilor.  

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *