ZiarulRing

19-iun.2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Cum îţi dai seama că ai plămânii bolnavi

O banală tuse, oboseala instalată în timp ce facem efort sau chiar o uşoară durere de cap pot fi semne ale unei afecţiuni pulmonare.

Avatar

Publicat

pe

O banală tuse, oboseala instalată în timp ce facem efort sau chiar o uşoară durere de cap pot fi semne ale unei afecţiuni pulmonare. Iată cum recunoaştem astfel de boli pentru a putea începe rapid tratarea lor.

În mare parte, depinde de noi cum ne gestionăm sănătatea şi la ce obiceiuri nocive renunţăm pentru a ne păstra intactă capacitatea respiratorie. Poluarea, duşman de temut „Un plămân sănătos este roz, iar unul afectat devine vânăt. Deseori, poluarea – de mediu sau generată de fumat – stă la baza afecţiunilor pulmonare.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cu toţii ne pierdem din capacitatea respiratorie, aşa că este ideal să ne ferim de factorii ce accelerează acest fenomen”, recomandă dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS. Leziunile nu se vindecă Primul semn al leziunilor pulmonare este dificultatea în respiraţie. „Leziunile pulmonare nu se vindecă, ci, prin tratament, doar se stopează evoluţia lor”, susţine medicul.

Pacienţilor cu astfel de probleme li se recomandă să nu facă efort pentru a nu altera şi mai rapid funcţia respiratorie. Tusea care nu cedează, semn de BPOC „Bronhopneumonia obstructivă cronică (BPOC) este afecţiunea în care tusea nu cedează. Aceasta duce la îngroşarea pereţilor căilor respiratorii şi apar expectoraţiile, caz în care trebuie să mergeţi urgent la medic”, spune dr. Luca. Picioarele umflate, un simptom îngrijorător Afecţiunile pulmonare netratate dau insuficienţă cardiacă, iar proasta oxigenare a organismului duce la umflarea picioarelor. „De asemenea, şi ficatul, şi rinichii sunt afectaţi pentru că nu mai pot elimina eficient toxinele din organism”, explică medicul.

Migrena de la micul dejun

Puţină lume s-ar gândi la BPOC când se trezeşte cu o migrenă încă de dimineaţă. „Apariţia durerilor de cap dimineaţa este motivată de respiraţia deficitară în timpul nopţii, iar dioxidul de carbon duce la dilatarea vaselor de sânge din creier”, spune dr. Luca. Nu respiri bine, ai insomnie Majoritatea persoanelor cu probleme respiratorii nu pot dormi pe spate. Mai mult, se simt cel mai bine când dorm pe perne înalte sau chiar şezând. Acesta lucru se traduce prin scăderea capacităţii pulmonare şi generează insomnii. Buzele vinete – lipsă de oxigen Davă aveţi buzele vinete, înseamnă că organismul dumneavoastră nu se oxigenează suficient.

„Explicaţia este simplă: sângele oxigenat este roşu, iar cel sărac în oxigen devine albăstrui. În astfel de situaţii, medicul va stabili dacă suferiţi de astm, BPOC sau pneumonie”, spune dr. Luca. 14 zile este durata medie a tratamentului unei pneumonii fără complicaţii. „Netratate, afecţiunile pulmonare duc la insuficienţă respiratorie.”, DR. LAURENŢIU LUCA, directorul Clinicii PULS 45 de ani este vârsta în jurul căreia oamenii încep să aibă probleme respiratorii, în special la efort.
– https://ziarulring.ro/stiri/sanatate/253370/Cum-iti-dai-seama-ca-ai-plamanii-bolnavi

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *