ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Cum interacționezi cu ceilalți: capcanele izolării sociale

Avatar

Publicat

pe

Pentru a dezvolta conexiuni umane, avem nevoie de dragoste, atenție, empatie, respect, afecțiune, înțelegere și îndrumare. Avem nevoie de toate acestea atât din partea familiei, cât și din partea celor de vârsta noastră. Dar suntem oare mereu capabili de asemenea interacțiuni? Dacă nu, de ce? Haideți să descoperim împreună!

„Există două forme de relaționare cu ceilalți. Prima formă se referă la intimitate. De obicei, relațiile intime sunt cele pe care le avem cu familia, iubitul/iubita, precum și cu prietenii apropiați. Sunt cele mai strânse legături emoționale ale noastre. În cadrul relațiilor noastre intime simțim același tip de conexiune pe care o avem cu mama sau cu tata. A doua formă se referă la conexiunile sociale. Avem sentimentul că aparținem de un grup, că suntem integrați într-o lume socială mai largă. Relațiile sociale sunt cele cu cercurile noastre de prieteni sau cu grupurile din comunitate”, evidențiază psihoterapeuții Jeffrey A. Young și Janet S. Klosko, autorii studiului „Cum să-ți reinventezi viața” (Editura Trei, 2023).

În adâncul sufletului

Atenție însă! „Problemele legate de relaționare pot fi, uneori, puțin evidente”, avertizează specialiștii. La o primă vedere – apreciază Jeffrey A. Young -, păreți să vă integrați perfect. Probabil aveți aproape o familie, persoane dragi, sau faceți parte dintr-o comunitate. Cu toate acestea, simțiți în adâncul sufletului că sunteți izolat de ceilalți. Vă simțiți singur și tânjiți să aveți acele legături care vă lipsesc. Doar cineva cu un ascuțit simț al observației și-ar putea da seama că nu vă (re)găsiți locul printre ceilalți. Îi țineți chiar, discret, la distanță. Nu lăsați pe nimeni să se apropie prea tare”.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *